Survival run 2022
Dit jaar willen voor de verandering ons richten op de voorbereiding en de vrijwilligers die te maken hebben met de survival run.
Pieter Versteijnen heeft in een interview inzicht gegeven wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van een survival run. In Udenhout is de organisatie in handen van SAF: Survival and Feelgood. SAF is alleen gericht op de organisatie van de run. Daarnaast is er STU: Survival Team Udenhout, de survivalclub met een paar honderd leden waaronder veel jeugdleden. De leden van STU helpen SAF mee om de run te organiseren. Zelf is Pieter lid van STU en doet hij ook mee met de run. Wat het inhoudt vertelt Pieter met veel enthousiasme. Het begint al in februari als er gekeken wordt naar het parcours en welke hindernissen er moeten komen. Een groep binnen SAF buigt zich over de hindernissen omdat zij het totaaloverzicht hebben en zorgen voor voldoende afwisseling van de hindernissen. Tijdens het afgelopen jeugdkamp hebben jeugdleden ook ideeën gegeven voor hindernissen. Dat bouwen begint al in augustus en dan zien we her en der in het dorp, vooral in het buitengebied, hindernissen verschijnen. Deze worden gebouwd door zo’n 20 à 30 vrijwilligers van binnen en buiten STU. Op de wedstrijddagen zijn er veel meer vrijwilligers nodig omdat er bij iedere hindernis of een deel van een combinatiehindernis minstens twee juryleden moeten staan. Ook bij de start en finish zijn vrijwilligers nodig. Zo’n 100 à 150 vrijwilligers zijn dan in touw om het evenement mogelijk te maken. Het zijn vaak vrienden en familieleden van de leden van STU die zich als vrijwilliger melden.
Naast deze dagen heeft STU ook zo’n 50 vrijwilligers die het hele jaar door de trainingen begeleiden, waarvan 44 jeugdtrainers. Survival is namelijk een sport die veel techniek vraagt en die moet goed aangeleerd en vervolgens getraind worden. De ontwikkeling van de techniek gaat op dezelfde manier als bij judo en zwemmen. Een jeugdlid behaalt gekleurde bandjes naar gelang het niveau hoger wordt: van wit naar geel, naar oranje, naar groen. Dat zijn vooral de technieken. Daarna kunnen kleuren behaald worden op grond van prestatie: blauw, bruin en zwart. Die prestaties lever je bij wedstrijden, runs, voor recreanten of voor licentiehouders die voor kampioenschappen meedoen. Er zijn runs in verschillende categorieën. De zwaarte van een run hangt af van de lengte van een run die kan variëren tussen 5,5 en 21 kilometer en de zwaarte en combinaties van hindernissen. In Udenhout is er geen korte run, alleen in de twee zwaardere categorieën: MSR (Midden Survival Run) en LSR (lange Survival Run). Ieder jaar kijk ik weer met bewondering naar de prestaties van alle deelnemers en dat zal ook dit jaar weer zijn.
Tekst en foto: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!