Koninklijke onderscheiding voor Nico Hilgers

Zaterdag 14 september 2024 stond in en rondom het Heerkenshuis in het teken van de open dag van Vogelwerkgroep Midden-Brabant (VWG).
Deze werkgroep bestaat dit jaar 50 jaar en dat mocht natuurlijk gevierd worden.
Waar binnen veel informatie te vinden was over de vogelwerkgroep en over vogels in het algemeen, was er buiten gelegenheid om aan te sluiten bij een wandeling mee te maken over het ‘steenfabrieksterrein’ en voor de liefhebber een groter rondje langs de ‘oude leemputten’ van het gelijknamige natuurgebied.
Wij hebben ons aangesloten bij de grote groep die de wandeling mee ging maken.
Dat we vandaag heel veel vogels zouden gaan zien was natuurlijk niet te verwachten gezien het feit dat veel vogels al weer aan hun trektocht naar het zuiden begonnen zijn.
Maar al snel blijkt dat de kennis van onze gids, Nico Hilgers veel verder reikt dan alleen maar vogels. Of het nu een plantje, een vlinder of een insect is, Nico weet ons precies te vertellen wat het is.
Ook over het totaalgebied en het ontstaan daarvan zijn we tijdens de wandeling veel te weten gekomen.
Voordat we aan de grote ronden zijn begonnen liepen we nog even door het voedselbos en de Permatuin die ook op dit terrein zijn aangelegd en heel veel mooie natuur herbergen.
Tijdens de ‘grote ronden’ ziet een van de aanwezigen nog een ijsvogel wegvliegen, spotten we nog een paar eendensoorten en turen we over de grote putten om te zien hoe een Aalscholverkolonie een eiland van de nodige kalk voorziet.
Met nog een lekkere kop soep in het Heerkenshuis, sluiten we de rondleiding af.

Aan het einde van de dag kon de werkgroep terugkijken op een geslaagde dag en kon het 50-jarig jubileum gevierd worden.
Op het moment dat Nico Hilgers (voorzitter van de VWG) goed en wel aan zijn ‘praatje’ begonnen was, werd hij abrupt verstoord door Rik Grashoff (loco burgemeester van Tilburg). Pas toen Nico zijn, in Valencia woonachtige dochter met haar gezin binnen zag komen, begon hem langzaam duidelijk te worden dat er vandaag nog wat meer op het programma stond…

Want…
Nico Hilgers staat bekend om zijn grote kennis van wilde flora en fauna en was één van de initiatiefnemers van de opgerichte Vogelwerkgroep. Deze vereniging kreeg als doel het beschermen van de in het wild levende vogels en het behoud en beheer van natuur en landschap, in het bijzonder in Midden-Brabant. De Vogelwerkgroep streeft haar doel na door het verrichten van onderzoek, het verzamelen van gegevens, het geven van voorlichting en het verrichten van onderhoud en beheerwerkzaamheden (waar wij vandaag al een voorbeeld van hebben mogen zien in de vorm van het voedselbos achter het Heerkenshuis).
Nico Hilgers heeft o.a. gedurende 25 jaar diverse bestuursfuncties gehad binnen de VWG, waarvan 20 jaar die van voorzitter. Daarnaast is hij coördinator van de werkgroepen Landschapsbeheer, Kerkuil & Oeverzwaluw. Hij houdt zich bezig met het geven van cursussen en lezingen en het leiden van excursies. Hij verricht veel veldonderzoek door het uitvoeren van inventarisaties en het verzamelen van gegevens. Hij zette zijn kennis over vogels en planten in bij de vele grootschalige gebiedsinventarisaties van De Mortelen, de Hilver, de Oirschotse Heide, de Loonse en Drunense Duinen, de Roovertse Heide en vele andere gebieden. Daarnaast stak en steekt Nico zelf actief de handen uit de mouwen als het gaat om landschapsonderhoud, zoals het knotten van bomen en het controleren van kasten voor kerkuilen en andere vogels.
En dit alles is voor onze Koning meer dan genoeg rede geweest om Nico Hilgers te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Voordat we de ruimte verlaten om te kijken of er nog een Zwaluw, Pieper, IJsvogel of misschien wel een klein glaasje ‘Fladdervalk’ voorbij komt, feliciteren wij Nico met deze mooie waardering.

Tekst/foto’s: Pieter Michielsen, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *