Gaat het Udenhoutse ‘kunst kalfje’ de hele wereld over?

Els metkalfjeHet heeft al in verschillende kranten en op internet gestaan en ook via facebook is het u ongetwijfeld ook al een keer onder ogen gekomen. Het mooie bronzen kalfje dat ligt te slapen op een zacht rood kussen. Het lijkt een net geboren kalfje dat in plaats van de koeienstal op het pluche geboren is. Dat idee klopt niet helemaal. Dit krijg ik te horen als ik bij Els van der Meulen, de kunstenares op bezoek ga. Het bezoekje heeft Els te danken aan het feit dat haar kunstwerk, samen met nog 11 andere kunstprojecten, is genomineerd voor de Kunstprijs van Lanschot. Nu zullen er tegenwoordig meer mensen opspringen voor een nominatie in een talentenjacht op televisie, maar de kunstkenners onder ons zullen deze waardering echt wel op waarde weten te schatten. Win je deze prijs namelijk, dan komt je kunstwerk op één van dé kunstbeurzen in de wereld te staan, waar de ‘Crème de la Crème’ uit de kunstwereld haar projecten heeft staan en waar je naam gelijk wereldwijd gevestigd zal zijn.

Even terug naar het kunstwerk zelf. Het is dus een kalfje in brons. Ik heb mijn huiswerk zo goed mogelijk gedaan en weet dat aan ieder kunstwerk een verhaal vooraf gaat en dat de kunstenaars ook met ieder kunstwerk iets willen ‘bereiken’. Na ons gesprek blijken ook dit de enige vragen te zijn die ik gesteld heb. In de tussentijd raakt Els niet uitgesproken over haar ‘kalfje’.
meulen-els-van-der-kalf_HPHet verhaal achter het kunstwerk wordt door Els als volgt omschreven; “Commercieel gezien is het verhaal eenvoudig. Een drachtige koe levert meer op, de kiloprijs staat vast, maar ethisch klopt het niet. Van der Meulen zocht in het slachthuis organisch materiaal en daar was ze getuige van dit drama. Niet volgroeid, wel volmaakt. Klaar voor het leven, gereed om weggegooid te worden. Hoe duidelijk kan de wegwerpmaatschappij zijn?
Laten we eens stilstaan bij wat er gebeurt en het prille wonder der natuur bewonderen.” Omdat Els in Udenhout misschien nog wel beter bekend staat als de verloskundige, is de link tussen haar werk en de gedachte achter het kunstwerk snel gelegd. Twijfel over wat er nu het eerste is geweest, het verhaal of het kunstwerk is er hier nooit geweest. Dit zou eigenlijk al genoeg reden moeten zijn om uw stem uit te brengen op Els van der Meulen.

Ga hiervoor naar de website: https://www.vanlanschot.nl/kunstprijs/genomineerden/els-van-der-meulen. Dit kan tot 1 oktober.
Wie nog een aantal kunstwerken meer wil zien van Els, kan in het weekend van 25 t/m 27 september terrecht bij ‘t Achterhuis. Dat weekend zal de Udenhoutse kunstenaarsgroep 511, waar Els deel van uitmaakt, daar exposeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *