Foto van de maand juni 2016

fvdm-16-06-avondroodDe foto van de maand juni 2016 van “Focus op Udenhout” is geworden, “avondrood” van H. Brokken, Wij feliciteren H. Brokken met het maken van deze mooie foto van het avondrood.
Bij zonsopgang en zonsondergang is de lucht soms helder en kleurt de hemel dan prachtig oranjerood. Dat komt doordat de zon laag aan de hemel staat en dat het zonlicht een langere weg door de atmosfeer moet afleggen om bij de grond te komen. Het zonlicht wordt via de weg door de atmosfeer gesplitst in kleuren en verstrooid. Het blauwe licht wordt het sterkst verstrooid en als het zonlicht dan eenmaal de grond bereikt, zal alleen nog maar rood,oranje en geel overblijven. ’s Middags legt het licht een kortere weg af door de atmosfeer dan bij zonsopkomst en zonsondergang. Avondrood ontstaat voornamelijk bij verstrooiing van zonlicht door stof. Op mooie warme dagen gaat er in de regel vervuiling in de lucht omhoog. In het licht van de laagstaande avondzon leidt dit stof tot roodkleuring. Dan hangt het dus vaak samen met luchtverontreiniging en fraai weer. ‘s Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Morgenrood hangt samen met uiterst kleine waterdruppeltjes en een grotere neerslagkans. Dat laatste blijkt echter niet uit statistieken.

Inzendingen

Ook deze maand zijn er weer een behoorlijk aantal foto’s van de inwoners van Udenhout en Biezenmortel binnengekomen. Waar wacht u nog op? Ook u kunt meedoen aan de foto van de maand verkiezing van “Focus op Udenhout”. Tot eind september 2016 kunnen iedere maand foto’s ingestuurd worden voor de foto van de maand verkiezing en de foto-expositie in oktober 2016. Laat je niet tegenhouden, pak je fotocamera, loop eens door Udenhout en Biezenmortel en kijk of je aparte of speciale onderwerpen ziet, maak er een foto van en stuur die in. Foto’s kun je overal maken, ook bij jou thuis, in huis, in de tuin, op straat of in de bossen en duinen. Begin oktober 2016 selecteren wij uit alle ingezonden foto’s die gemaakt zijn in Udenhout of Biezenmortel, 80 foto’s, voor de foto-expositie op 22 en 23 oktober 2016. Deze foto’s krijgen ook een plaatsje op de website van “Fotoclub Focus Udenhout”. Daar zijn ze het hele jaar door te bekijken. Uw foto van de maand dient u telkens voor het einde van de maand in te sturen naar: p.kollenburg@gmail.com of naar info@fotoclubfocus.nl. Dit adres vindt u ook via de contactgegevens op de website www.fotoclubfocus.nl/.

(Tekst Peter van Kollenburg)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *