Foto van de maand Augustus van 2016

De foto van de maand Augustus 2016 van “Focus op Udenhout” is geworden, “Leemputten” van H.Brokken, Wij feliciteren H.Brokken met het maken van deze mooie foto.

foto-van-de-maand-aug-2016De Leemputten of Leemkuilen in Udenhout / Biezenmortel vormen samen een interessant een natuurgebied van 86 ha in bezit van de Stichting Brabants Landschap in de Nederlandse gemeenten Tilburg en Haaren. Het gebied ligt in Biezenmortel tussen de N65 afslag Biezenmortel en de Spoorlijn Tilburg – Nijmegen ten zuidoosten van Udenhout. De leemkuilen zijn ontstaan door het graven van leem voor de baksteenfabricage van de Udenhoutse steenfabriek. De baksteenfabriek is in 1890 gesticht. De kleinere plassen zijn met de hand gegraven en van elkaar gescheiden door dammen, waarover de leem met een treintje werd afgevoerd. In 1967 werd het terrein door Brabants Landschap aangekocht en in overleg hiermee heeft de steenfabriek ook daarna nog leem gewonnen. Van 1970-1997 is er echter ook op grootschalige wijze zand gewonnen, waardoor diepe gaten zijn ontstaan, zoals Brabandshoek. Zandwinning vindt nog plaats tot 2010 in de plas Heidekreiten. Het terrein van de steenfabriek is ondertussen eveneens verworven door Brabants Landschap en deze fabriek wordt te zijner tijd gesloopt. Inmiddels hebben de plassen zich ontwikkeld tot een water- en moerasgebied. Hoewel het daar niet direct bij aansluit vormt het gebied samen met de Loonse en Drunense Duinen een Natura 2000 gebied, vooral wegens het voorkomen van de kamsalamander en de drijvende waterweegbree. Ook moeraswolfsklauw, pilvaren, teer vederkruid en moeraswederik komen daar voor. Ook de boomkikker en de vinpootsalamander zijn er te vinden.Vogels in het gebied zijn: aalscholver, oeverzwaluw, kleine plevier, oeverloper, groenpootruiter en het ijsvogeltje. Het gebied is moeilijk toegankelijk, maar er is wel een vogelkijkscherm gebouwd.

Foto’s voor de expositie in oktober moeten uiterlijk 15 oktober ingezonden zijn, je hebt dus nog nog maar 4 weken de tijd als je aan deze foto-expositie deel wilt nemen. Ook deze maand zijn er weer een behoorlijk aantal foto’s van de inwoners van Udenhout en Biezenmortel binnengekomen. Waar wacht u nog op? Ook u kunt meedoen aan de foto van de maand verkiezing van “Focus op Udenhout”. Tot eind september 2016 kunnen iedere maand foto’s ingestuurdt worden voor de foto van de maand verkiezing en de foto-expositie in oktober 2016. Laat je niet tegenhouden, pak je fotocamera, loop eens door Udenhout en Biezenmortel en kijk of je aparte of speciale onderwerpen ziet, maak er een foto van en stuur die in. Foto’s kun je overal maken, ook bij jou thuis, in huis, in de tuin, op straat of in de bossen en duinen. Begin oktober 2016 selecteren wij uit alle ingezonden foto’s die gemaakt zijn in Udenhout of Biezenmortel, 80 foto’s, voor de foto-expositie op 22 en 23 oktober 2016. De foto van de maand wordt steeds afgedrukt in ‘’De Wegwijzer’’, hét lijfblad van de Udenhouter en het weekblad ‘’De Duinkoerier’’. Deze foto’s krijgen ook een plaatsje op de website van “Fotoclub Focus Udenhout”. Daar zijn ze het hele jaar door te bekijken. Uw foto van de maand dient u telkens voor het einde van de maand in te sturen naar: p.kollenburg@gmail.com of naar info@fotoclubfocus.nl. Dit adres vindt u ook via de contactgegevens op de website www.fotoclubfocus.nl/. (Tekst Peter van Kollenburg)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *