Volkdansgroep ’t Akkedeert viert 25 jarig bestaan

takkedeert-02In het weekeinde van 14 tot en 16 oktober 2016 vieren de leden van volksdansgroep ’t Akkedeert hun 25 jarig bestaan. Ze gaan een weekendje weg met de bus, waarheen is nog een verrassing.
Op 16 oktober 1991 zijn ze begonnen onder de naam ’t Akkedeert. De leden moesten lid zijn van de KVO of van de NCB. Voorheen was er de RKJB (Rooms Katholieke Jonge Boerinnenbond) en die ging over naar KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren). De KVO (Katholieke Vrouwen Organisatie) had al langere tijd (sinds 1974) een damesdansgroep.
Bij het 75 jarig bestaan van de NCB (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond- afdeling Udenhout) zijn de mannen door de vrouwen uitgenodigd om eens een keertje mee te gaan volksdansen. Dit beviel goed en toen ontstond het idee voor deze groep. Na de veteranensportdag hebben de mannen zich hierbij aangesloten. De naam’t Akkedeert is zeer toepasselijk, want het akkedeert echt goed tussen deze leden. Naast dansers is het ook een hechte vriendenclub geworden.
Omdat er weinig aanwas is, hadden ze niet gedacht dat het zolang zou blijven bestaan en hebben ze hun 15 jarig bestaan in 2006 groots gevierd met een dansfeest in ‘t Plein.
Bij hun 20 jarig bestaan zijn ze voor een weekeind naar Baarlo (Limburg) geweest. Dit vieren viel zo in de smaak dat ze hun 22,5 jarig bestaan ook niet ongemerkt voorbij konden laten gaan en toen zijn ze naar Aalten geweest. Ze mochten daar in ruil voor een optreden de gehele dag op een country-festival vertoeven.
Sinds 1 januari 2014 is ’t Akkedeert een zelfstandige vereniging waar iedereen lid van kan worden.
De groep bestaat uit 22 leden en ze oefenen elke week in de Groenstraat in een grote schuur. Op maandagavond oefenen 16 leden van 20.00 tot 22.00 uur, met uiteraard een pauze ertussen, waarbij koffie, thee en zelfgemaakte appelflappen en andere koekjes veelvuldig genuttigd worden. De zes mannelijke leden zijn dan ook aanwezig en die worden door de dames natuurlijk in de watten gelegd. Wie jarig is, trakteert en mag de laatste dans van de avond kiezen.
Op dinsdagmiddag is er nog een groepje van 12 dames en zij dansen van 13.30 tot 14.30 uur (sommigen oefenen dus twee keer per week). Het oudste lid is 87, de benjamin van het stel is 60. In 2009 is de laatste danser erbij gekomen. Bij de optredens zijn alle leden aanwezig en wordt er, naar gelang van de dans, ook nog gewisseld van kleding, zoals boerenkleding, cowboykostuums, internationale kostuums en zelfs chique kostuums.
Ze zullen proberen om het zolang mogelijk vol te houden en vanaf nu proberen ze elk jaar te vieren. Ze treden regelmatig op in Udenhout en hun volgende optreden is op vrijdagmiddag 28 oktober in de Eikelaar van 14.30 tot 16.00 uur.
Ik hoop dat ’t nog lang zal blijven akkederen. Ze dansen met veel enthousiasme en het plezier straalt ervan af. Bewegen is gezond en dat laten zij wel merken. Op naar het 30 jarig bestaan. Nieuwe leden worden met open armen ontvangen en het is aan geen enkele leeftijd gebonden!

Tekst/foto’s: Gerhard de Wit (Udenhout-Centraal.nl)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *