LETS staat voor Local Exchange Trading System

Ik zoek mensen die samen na willen denken over de opzet van een LETS vereniging in Udenhout en omgeving.

LETS staat voor Local Exchange Trading System. Het is een lokale marktplaats waarin producten en diensten worden betaald met een eigen lokale munt. 

Het hebben van een LETS systeem in ons dorp bied een aantal mooie voordelen:

Deelnemers kunnen binnen een LETS vereniging…

  • gebruik maken van diensten die ze anders niet zouden afnemen (bijvoorbeeld een cursus waar je anders geen geld voor zou hebben)
  • spulletjes bemachtigen die anders buiten hun bereik of budget zouden blijven (bijvoorbeeld een kunstwerk van een lokale kunstenaar of peren uit mijn tuin);
  • hun sociale netwerk in de buurt vergroten;
  • gemakkelijker samen dingen organiseren en nieuwe initiatieven ontplooien;
  • hun vaardigheden ontwikkelen en onderhouden;
  • een zinvolle dagindeling verkrijgen wanneer ze bijvoorbeeld herstellende zijn van een burn-out of langdurig werkeloos zijn;
  • snel een aantal mensen in de buurt regelen voor een groot karwei als een verhuizing;
  • sneller en gemakkelijker een beroep doen op een ander, eigenlijk alsof het een hele grote familie betreft.

Het LETS systeem zorgt voor een toename in gemeenschapszin en van de sociale cohesie in dorpen en steden waar het succesvol toegepast word.

Hoe werkt het?
lets-2De leden delen een gemeenschappelijk overzicht van het dienstenaanbod waarover de vereniging beschikt, en maken op basis van die gegevens individuele afspraken met elkaar. Overeengekomen transacties communiceren de leden naar de administratie die deze informatie verwerkt. Regelmatig publiceert de administratie een statusoverzicht met daarin de saldi en de transacties naar alle leden. Die transparantie is super belangrijk. Het zorgt ervoor dat iedereen weet waar schaarste en overvloed bestaat binnen het systeem, zodat je hier efficiënter op in kan spelen door je dienstenaanbod te veranderen. Transparantie voorkomt ook dat individuele leden bedoeld of onbedoeld “op gaan potten” of “rood gaan staan” en op die manier geld aan het systeem onttrekken. Bovendien maakt transparantie het systeem veel minder fraudegevoelig waardoor leden kunnen vertrouwen op de integriteit van het systeem. Regelmatig is er een ledenvergadering waarin nieuwe plannen en ideeën besproken worden. 
Ik ben eerder in Nuenen lid geweest van de LETS vereniging en kan je vertellen dat zo’n bijeenkomst ontzettend gezellig gezellig kan zijn!

Lijkt je dit een leuk initiatief?
Om deel te nemen aan de eerste bijeenkomst, stuur even een mailtje naar LETS.tom@outlook.com met je naam en telefoonnummer.
We prikken dan op korte termijn samen een datum en een plaats om kennis te maken, onze ideeën te delen, een naam te bedenken voor onze munt en een actieplan op te stellen.

Groet,
Tom van Acht

Meer info:
Algemene info lokale ruil economieën 
LETS Nederland

Filmpjes:
LETS uitgelegd in een animatie 
Voorbeeld van een LETS gemeenschap in Perth, Australië

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *