Foto van de maand januari 2017

De foto van de maand januari 2017 van “Focus op Udenhout” is geworden, Ruig haarmos, van Tonnie Akkermans. Wij feliciteren Tonnie met het maken van deze mooie macrofoto.

Bij Ruig haarmos (Polytrichum piliferum) zijn de jonge kapsels en kapselstelen oranjerood gekleurd. In zandverstuivingen, zoals de Loonse en Drunense Duinen, maar ook in sommige duingebieden komt Ruig Haarmos massaal voor. Heidegebieden en zandverstuivingen worden in de wintermaanden opgevrolijkt door bloeiend mos. Ruig haarmos valt het meest op door de rood met gele sporenkapsels en hun harig huikje. Als het eenmaal aan het groeien is, zie je het terug als grote rode vlaktes op de grond. Mossen hebben, in tegenstelling tot vaatplanten, geen bloeiwijzen. Ze verspreiden zich met sporen in plaats van met zaden. Deze sporen worden in sporenkapsels gevormd. Bij sommige mossen zijn sporenkapsels het hele jaar door te vinden. Vooral in gebieden met extreme droogte en hitte in de zomermaanden, moet de ontwikkeling van sporenkapsels in het vroege voorjaar gebeuren. In de zomer, wanneer de sporen verspreid zijn, drogen de kapsels uit en worden bruin. Vaak zijn de oude kapsels uit het jaar ervoor nog te vinden tussen de jonge kapsels. Ruig Haarmos groeit op kale zandbodems en vormt dan ronde plakkaten die zich elk jaar een paar centimeter verder uitbreiden via een centimeter dikke laag van ondergrondse uitlopers (rhizoiden). Zulke plakkaten bestaan uit òf mannetjes òf vrouwtjes. De mannetjes vormen geen sporenkapsels, maar hebben een spatbekertje waarin zaadcellen gevormd worden. De zaadcellen worden verspreid als er een regendruppel op het spatbekertje valt. Na de bevruchting groeit uit een vrouwelijke plant een oranje sporenkapsel. Je weet pas zeker dat het ruig haarmos is als je een glashaar vindt aan de bladtop. Het wordt namelijk nogal eens verward met zandhaarmos, waarmee het vaak in gezelschap staat. De mooie slanke lange rood met gele steeltjes zijn charmant en een foto waardig. Je moet het eerst een keer gezien en gefotografeerd hebben om het te ervaren. Met dauw of rijp (net als op deze foto) is het feest helemaal compleet.

Er kunnen door jong en oud, nieuwe foto’s ingezonden worden voor de expositie in oktober 2017, elke maand word er weer een foto van de maand gekozen en gepubliceerd, te beginnen met de maand oktober. De foto’s hoeven nu niet alleen van inwoners van Udenhout en Biezenmortel te komen. Ook inwoners van omliggende gemeenten kunnen deel nemen aan deze foto van de maand verkiezing en de foto expositie in oktober 2017.

Probeer uw foto’s in te sturen in de hoogste kwaliteit, Stel daarvoor, indien mogelijk uw camera in op hoogste kwaliteit (zie eventueel de handleiding van uw camera). Lukt het niet, dan kunt u ook bij ons naar de clubavond van onze fotoclub komen, dan leggen wij u uit hoe u met uw camera de hoogste kwaliteit foto’s kunt maken. Gratis Lid worden van Fotoclub Focus Udenhout kan natuurlijk ook, stuur daarvoor een mail naar een van de onderstaande e-mail adressen.

Het is nu winter,  maar ook dan kun je de natuur in gaan om mooie foto’s te maken, het bewijs zie je hier met deze mooie macrofoto van Ruig haarmos. Denk niet mijn foto is niet goed genoeg. Dat er meer fototalent in Udenhout en omgeving rondloopt is zeker, dat is wel bewezen door de mooie foto’s die 22 en 23 oktober zijn geëxposeerd in het Atrium van woonzorgcentrum de Eikelaar te Udenhout. Mogelijk is de lezer wat terughoudend met het insturen van fotomateriaal vanuit het idee dat zijn foto’s niet zouden voldoen aan allerlei technische eisen. Flauwekul; in ieder van ons schuilt een fotograaf. Laat u niet weerhouden en mail uw unieke opnames naar p.kollenburg@gmail.com of naar info@fotoclubfocus.nl Uit het totale aantal inzendingen maken wij een selectie van zo’n 80 foto’s die in formaat 30 x 40 cm worden tentoongesteld op de foto-expositie in oktober 2017

De focus wordt voor de komende expositie volledig gelegd op Udenhout en de omliggende natuurgebieden, dus ook de Oisterwijkse bossen en de Kampina.

De eerste foto’s zijn inmiddels al binnen, dus pak je camera, ga op pad en stuur in die foto’s.

 

Namens “Focus op Udenhout”,
Peter van Kollenburg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *