Schilderij Tiny siert Udenhouts stemlokaal op

Tiny Klijn – Hamers (58) staat rond half elf in een rij te wachten tot ze mag stemmen. Het is druk in het voormalige Kruisgebouw in Udenhout. Tiny stemt altijd VVD. “Ik ben niet links, we moeten in deze tijd vastigheid hebben aan een goede economie. Klaver vind ik ook goed. We moeten ervoor zorgen dat links en rechts naar elkaar toe groeien.’ Tiny komt wat vertellen over haar schilderij, dat voor het feest van de democratie het stemlokaal in de Zeshoevenstraat opsiert. ‘Het is een geweldige eer, dat mijn schilderij hier hangt. De titel is mascherare silenzioso, het masker, dat zwijgt. Maar vandaag mogen we wel spreken, daarom dit schilderij,’ zegt ze. Rasechte Udenhoutse Tiny schildert al meer dan 30 jaar, dit doek schilderde ze in een week met olieverf. ‘Als kind vergaapte ik me in de kerk aan de beelden, de schilderijen en het mooie gebouw. Ik heb de opleiding in Arendonk gedaan en les gegeven in Udenhout. Ik ben heel erg ‘what you see is what you get’ en vind het heerlijk mensen iets te leren. Schilderen en muziek is mijn lust en mijn leven. Ik werk in de zorg op de Heikant in Tilburg, met dementerende mensen. Met geld van Waardigheid en Trots, dat is een potje van koning Willem-Alexander, geef ik schilderles aan groepjes van vier mensen. Dat geeft een geweldige kick. Je ziet die mensen soms wat helderder worden, prachtig.’
Jan van den Bersselaar is lid van de stemcommissie. Zijn zoon en dochter zitten ook op een stembureau. Bregje in de Kruisvaardersstraat, Koen in de Reeshof. ‘Voor studenten is het aantrekkelijk, je krijgt toch 170 euro, maar dan moet je ook van 7 tot 24 uur werken. Je moet heel secuur zijn met dit werk en ook je zus of je broer om legitimatie willen vragen, iedereen dezelfde behandeling.’ Het is om half elf al heel druk geweest, al 510 mensen hebben gestemd. Omdat inwoners van Tilburg, en dus ook Udenhouters, in ieder stembureau in de gemeente terecht kunnen, kan hij niets zeggen over een percentage. Maar de leden van de commissie zijn het er allemaal over eens, dat het drukker is dan bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen.

Tekst: Marlies van Iersel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *