Nieuw kleurrijk nummer De Kleine Meijerij

Over Udenhoutse bedrijven, missionaris Louis Helmer de kunstenaars Barbiers

Joost van der Loo belicht in zijn bijdrage in  het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2017, nummer 1) aan de hand van briefhoofden een viertal Udenhoutse bedrijven. Het betreft het kolenbedrijf wed. M. van Beek-Voermans, de herenkleermakerij van C.A. van Iersel, woninginrichter C. de Weijer-Dalleu en aannemers- en betonbedrijf Gebroeders Vercammen.

Martin van der Waals verhaalt over het korte maar markante leven van Moergestelnaar Louis Helmer, missionaris van het Heilig Hart. Geboren in1909 trad hij in bij de Missionarissen van het Helig Hart en werd hij in 1933 priester gewijd. Iets langer dan een jaar na zijn priesterwijding vertrok pater Aloysius Helmer naar de missie in Nederlands-Indië. Hij werd er pastoor. Tjjdens de Tweede Wereldoorlog werd hij geïnterneerd in Makassar. Uit die periode zijn brieven van hem aan zijn familie bewaard gebleven waarvan er enkele zijn opgenomen in het artikel. Op 19 september 1946 keerde hij vanuit Nieuw-Guinea terug naar Nederland. Hij kwam terug in Moergestel. Zijn verblijf zou echter kort zijn want op 1 februari 1946 overleed hij ten gevolge van een tragisch verkeersongeval in zijn geboortedorp. Het Pater Helmerplein is naar hem vernoemd.

In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de militairen die in de periode 1914-1918 in Helvoirt ingekwartierd waren alwaar ook een bijzonder legerkamp was ingericht.

Anton van Dorp schrijft verder over de relatie tussen de kunstenaars Barbiers en Helvoirt. Pieter Barbiers IV (1798-1848), onderwijzer ‘in den handteekenkunde’ aan de Koninklijke School voor Beeldende Kunsten te ’s-Hertogenbosch, maakte een mooie gewassen pentekening met de titel Gezicht op kerk en dorp van Helvoirt. Een tekening die zich sinds kort in de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg bevindt.  Een broer van zijn opa, Pieter Barbiers II Pieterszn (1749-1842) maakte een romantische schildering van een landhoeve te Helvoirt. Dit schilderij werd in 1816 aangekocht door het Rijksmuseum.

Gerard Willems schrijft in het kader van bewarens- en bekijkenswaardig ‘klein’ heemkundig erfgoed over de expositie die tijdens Wiekentkunst vorig jaar in De Verdieping werd gehouden over de geschiedenis van Moergestel.

De webtip voert ons mee naar de website www.doodgewonedingen.nl over Brabantse begraafplaatsen. Cees Verhoeven laat ons weer kennis maken met enkele Haarense zegswijzen. De boekaankondigingen attenderen de lezers op recent verschenen historische boeken: Koninklijke Harmonie Moed en Volharding Cecilia Udenhout, Door de ramp getroffen over de watersnoodramp van 1953 en de opvang van evacués in het Oisterwijkse vakantiepark De Staalberg en Verdwenen Rauwbraken, de geschiedenis van een roemrijk Tilburgs buitengebied.

 

Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij boekhandel Verrijt in Winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot en Thuiskantoor Nogmaals aan de Kreitenmolenstraat te Udenhout.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout:
www.dekleinemeijerij.nl .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *