Foto van de maand februari 2017

De foto van de maand februari 2017 van “Focus op Udenhout” is geworden, De kleine vuurvlinder van Anke Maas. Wij feliciteren Anke met het maken van deze mooie foto.

De kleine vuurvlinder: De bovenkant van de voorvleugels van de kleine vuurvlinder is oranje met onregelmatige zwarte vlekken, zonder violette glans. De onderkant van de achtervleugel is grijsbruin met kleine vlekjes; de oranje achterrandvlekken zijn niet echt scherp zwart afgezet en soms zelfs zeer onduidelijk. Deze zeer eenvoudig getekende onderkant van de achtervleugel is het meest onderscheidend kenmerk ten opzichte van de andere vuurvlinder-soorten. Bij het vrouwtje zijn de zwarte vlekken op de onderkant van de voorvleugel groot en ongeordend. De onderkant van de achtervleugel is bij het vrouwtje grijsbruin met kleine zwarte vlekjes; alleen op de achtervleugel bevinden zich oranje achterrandvlekken, die diffuus en niet zwart afgezet zijn. Soms ontbreken deze oranje achterrandvlekken en hebben de vrouwtjes kleine blauwe vlekken op de bovenkant van de achtervleugel.

De kleine vuurvlinder is een algemene standvlinder die over het hele land verspreid van eind april tot eind oktober voorkomt; meestal niet in grote aantallen. Hij leeft in vrij open en meestal droge gebieden, zoals schrale plekken op de zandgronden in graslanden, heidevelden, kapvlakten, duinen, braakliggende gronden, tuinen en bermen; ook schrale graslanden in moerassen en op vochtige heiden.

Voor de voortplanting zoekt het mannetje een vrouwtje om mee te paren. Er zijn twee zoekstrategieën: patrouilleren en op wacht zitten. Bij het patrouilleren vliegt een mannetje rond en zoekt actief naar een vrouwtje. Bij het op wacht zitten, blijft een mannetje aan de grond en vliegt het op als er een soortgenoot verschijnt. Recent onderzoek aan een ondersoort van de kleine vuurvlinder geeft aan dat bij hogere lichtintensiteit er meer wordt gepatrouilleerd. Vermoedelijk kunnen vlinders die patrouilleren makkelijker warmte kwijt aan de omgeving. Vrouwtjes paren in hun leven slechts een keer, mannetjes zijn vrij vasthoudend bij het aandringen op paring. Als vrouwtjes hebben gepaard, voorkomen zij daarom toenadering door aandringende mannetjes door hun vleugels gesloten te houden.

De eitjes worden bij volle zon afzonderlijk afgezet op de onderkant van het blad van de waardplant. Een wijfje dat eitjes gaat afzetten heeft een lage vlucht die vaak wordt onderbroken. Als er een wolk voor de zon schuift, wordt het afzetten van de eitjes onderbroken. In het voorjaar heeft het wijfje een voorkeur voor hoge planten in hoge begroeiing, in het najaar voor lage planten in een lage begroeiing.

De rups van de kleine vuurvlinder vertoont enige gelijkenis met een naaktslak. Hij is groen met een rozerode rand en rugstreep van variabele omvang en met witte spikkeltjes. Hij is lichtbehaard. De kleine kop is bruin. De volgroeide rups meet 15 tot 18 millimeter. De rups eet een dun laagje van de onderkant van het blad, en laat de bovenkant van het blad intact. Hierdoor ontstaan min of meer doorzichtige venstertjes in het blad, die een duidelijke indicatie voor de aanwezigheid van de rups vormen. De rups is te vinden van halverwege augustus tot halverwege mei en de volgende generatie van eind mei tot in juli. De rups overwintert als halfvolgroeide rups in de strooisellaag. De verpopping vindt plaats onder of tussen de bladeren van de waardplant of in de strooisellaag.

Er kunnen door jong en oud, iedere maand nieuwe foto’s ingezonden worden voor de expositie in oktober 2017, elke maand word er weer een foto van de maand gekozen en gepubliceerd. De foto’s hoeven nu niet alleen van inwoners van Udenhout en Biezenmortel te komen. Ook inwoners van omliggende gemeenten kunnen deel nemen aan deze foto van de maand verkiezing en de foto expositie in oktober 2017.

Probeer uw foto’s in te sturen in de hoogste kwaliteit, Stel daarvoor, indien mogelijk uw camera in op hoogste kwaliteit (zie eventueel de handleiding van uw camera). Lukt het niet, dan kunt u ook bij ons naar de clubavond van onze fotoclub komen, dan leggen wij u gratis uit hoe u met uw camera de hoogste kwaliteit foto’s kunt maken. Gratis Lid worden van Fotoclub Focus Udenhout kan natuurlijk ook, stuur daarvoor een mail naar een van de onderstaande e-mail adressen.

De herfst zit er aan te komen en de planten beginnen stilletjes uit te lopen. Tijd om de natuur in gaan om mooie foto’s te maken. Denk niet mijn foto is niet goed genoeg. Dat er meer fototalent in Udenhout en omgeving rondloopt is zeker, dat is wel bewezen door de mooie foto’s die 22 en 23 oktober zijn geëxposeerd in het Atrium van woonzorgcentrum de Eikelaar te Udenhout. Mogelijk is de lezer wat terughoudend met het insturen van fotomateriaal vanuit het idee dat zijn foto’s niet zouden voldoen aan allerlei technische eisen. Flauwekul; in ieder van ons schuilt een fotograaf. Laat u niet weerhouden en mail uw unieke opnames naar p.kollenburg@gmail.com of naar info@fotoclubfocus.nl Uit het totale aantal inzendingen maken wij een selectie van zo’n 80 foto’s die in formaat 30 x 40 cm worden tentoongesteld op de foto-expositie in oktober 2017

De focus wordt voor de komende expositie volledig gelegd op Udenhout en de omliggende natuurgebieden, dus ook de Oisterwijkse bossen en de Kampina.

De eerste foto’s van maart zijn inmiddels ook al binnen, dus pak je camera, ga op pad en stuur in die foto’s.

Namens “Focus op Udenhout”,

Peter van Kollenburg

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *