Bart Mutsaers 100 jaar

Bart Mutsaers heeft op 20 november zijn 100e verjaardag mogen vieren. Een magische leeftijd die maar een klein aantal personen kan vieren. En omdat het in de praktijk ook nog vaak vrouwen zijn die de leeftijd van 100 mogen halen is Bart al helemaal een bijzonderheid. Voor loco burgemeester Berend de Vries van de gemeente Tilburg genoeg redenen om op zaterdag 25 november even naar ’t Centrum te komen, waar Bart op dat moment met zijn familie zijn verjaardag aan het vieren was.

Bart is woonachtig op de Eikelaar. Enkele jaren geleden woonde hij nog zelfstandig. Bart is op 20 november 1917 in Tilburg op een boerderij geboren in een gezin van 7 kinderen. Op jonge leeftijd ging hij met de melk in de buurt venten. Later is hij melkboer geworden. Hij heeft lange tijd met paard en wagen de melk huis aan huis bezorgd in de wijk het Groeseind in Tilburg. Zijn vrouw, Jo Brekelmans runde aan het woonhuis een kruidenierswinkeltje. Vanwege de aanleg van een nieuwe weg werd een groot deel van de wijk gesloopt en moesten ook zij vertrekken.
Hij is 49 jaar getrouwd geweest met zijn grote liefde Jo Brekelmans. Helaas moet hij haar al sinds 1999 missen. Bart en Jo trouwden tegelijk met nog drie broers. Niet alledaags dus dit kwam dan ook in de krant. Ze hebben 5 kinderen, vier zonen en één dochter. In 1971 verhuisde het gezin naar Udenhout. De plaats waar Jo was geboren en getogen.
Als je 100 jaar bent heb je al veel voorbij zien komen en meegemaakt. Elektrisch licht, de auto, wasmachine maar ook de douche is er niet altijd geweest. Bart was 22 jaar toen de 2e wereldoorlog uitbrak. Bart:”In die tijd betaalde je voor 3 liter melk een kwartje”. Bart zat bij de cavalerie ofwel militair per paard.

Bart heeft eigenlijk alle veranderingen en belangrijke gebeurtenissen de afgelopen eeuw dus wel bewust meegemaakt. En zoals hij met al die nieuwe dingen en veranderingen omging, zo heeft hij zich de afgelopen jaren ook snel aangepast op het moment dat hij lichamelijk wat beperkter werd. Dagelijkse oefeningen helpen hem soepel te blijven en te kunnen blijven lopen. Hij doet nog iedere maandag zelf zijn boodschappen onder het motto: “wat ik zelf kan hoeft een ander niet te doen”. Schrijft ook nog steeds verjaardagskaarten voor familieleden en goede vrienden. Voor zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen is hij een voorbeeld en inspiratiebron!
Enkele maanden geleden liep Bart nog mee in een bruidsjurken modeshow in de Eikelaar in het pak waarin hij zelf getrouwd was.
Bart staat dus nog volop in het leven en zal, als zijn gezondheid het allemaal toelaat, deze 100 jaar nog wel met een paar jaartjes verlengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *