We hebben er weer een gedecoreerde Bij

De heer Mari van Iersel uit Udenhout heeft op vrijdag 19 januari een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft deze onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange vrijwillige bestuursfuncties bij zowel plaatselijke, regionale als landelijke bijenhoudersverenigingen. Locoburgemeester Erik de Ridder heeft de onderscheiding uitgereikt tijdens de jaarlijkse Ambrosiusviering en imkersbijeenkomst van de afdeling Sint Ambrosius Tilburg/Udenhout van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in ’t Centrum. Helemaal een verrassing was de onderscheiding niet meer voor Mari.

Mari van Iersel (74) heeft sinds 1970 diverse bestuursfuncties bekleed binnen de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Bij het Samenwerkingsverband Bijenhoudersafdelingen van de NBV Midden-Brabant is hij sinds 1976 actief in het bestuur als secretaris. Bij Sint Ambrosius, afdeling Udenhout/Tilburg is hij sinds 1972 actief als secretaris en voorzitter. De heer Van Iersel was in 2005 medeverantwoordelijk voor de fusie van diverse kleine en middelgrote bijenclubs tot één landelijke vereniging; de NBV. Daarnaast is hij al sinds 1976 actief in het geven van cursussen aan beginnende en gevorderde imkers. Hij is bovendien als lid van de Onderwijscommissie van de NBV docent aan de landelijke opleiding voor bijenteeltleraren. Hij heeft veel betekend in het op een duurzame wijze bestrijden van de varroa-mijt. Al sinds de grote bijensterfte in de jaren ’80 en ’90 houdt hij zich bezig met de bestrijding van deze grootste vijand van de bijen. Hij heeft hiertoe een zeer effectieve methode ontwikkeld. Voor het landelijke tijdschrift ‘Bijenhouden’ was Mari van Iersel 16 jaar redacteur en heeft hij sinds 1995 zo’n 150 artikelen gepubliceerd.

Dit waren meer dan redenen genoeg voor de koning om onze locoburgemeester naar Udenhout te sturen met de onderscheiding en deze bij Mari op te spelden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *