Udenhout is weer twee Biografiën rijker

Het is bijna traditie dat daags voor Open Monumentendag door Heemcentrum ’t Schoor een boek uitgegeven wordt. Dit jaar mogen we ons helemaal gelukkig prijzen omdat er niet één, maar twee boeken gepresenteerd werden.
Het gaat in dit geval om de biografiën van Annie Schoonus en Leo Bäumler.
De echte trouwe bezoekers van de boekpresentaties van ’t Schoor zijn ongetwijfeld bij enkele presentaties de naam van Leo Bäumler al eens tegen gekomen. Hij was namelijk de kunstenaar die alle zijwangen van de kerkbanken in onze kerk heeft gemaakt. De naam van Annie Schoonus is tijdens al die presentaties misschien wat minder vaak genoemd. Toch blijkt tijdens de presentatie van haar boek, die door Kees van Kempen gehouden wordt, dat een biografie over de in Udenhout geboren Annie goed gekozen is.
Annie werd geboren in de Zeshoevenstraat in Udenhout en heeft zeker in haar jeugdjaren veel in Udenhout e.o. gezongen. Toen ze uiteindelijk Udenhout ‘moest’ verlaten omdat ze aan het conservatorium ging studeren, rees haar ster, zeker in Oostenrijk en Duitsland tot ongekende hoogte. In hele grote en beroemde opera’s prijkte heel vaak de naam van Annie Schoonus op de posters.

Na optredens van zangeres Clara Peijnenborgh en het mannenkoor La Renaissance uit Tilburg werd de biografie van Leo Bäumler gepresenteerd door Andre Witlox. Andre is een goede vriend van Leo Bäumler geweest vanaf de periode van 5 jaar dat hij in Udenhout verbleef om de kerkbanken te maken.
Omdat Leo vanaf die periode niet alleen vanwege zijn kunstwerken erg geliefd is gebleven, is ook deze biografie zeer op zijn plaats. Andre heeft het leven van Leo, die als kunstenaar over de hele wereld heeft gereisd in een mooi boek verwerkt.
In het boek is te lezen dat alles wat hij in zijn leven gedaan, gereisd en gemaakt heeft, zijn oorsprong voor een belangrijk deel in Udenhout vindt.
De zus van Annie en de familie Witlox mochten het eerste exemplaar van de boekjes in ontvangst nemen. Een mooie blijk van waardering voor ’t Schoor was dat van zowel Annie Schoonus als de kinderen van Leo Bäumler uit Duitsland bij de presentatie aanwezig waren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *