Weer een markante Udenhoutse boom die in de aandacht staat!

Was het tijdens de decembermaand nog de kerstboom op de rotonde die niet alleen de gemoederen in Udenhout zelf bezig hield, maar ook de aandacht trok van de landelijke pers. Zo zal de komende periode een andere beeldbepalende boom in ons dorp het gesprek van de dag zijn.
Het is namelijk zo dat de kastanjeboom op dé kruising in Udenhout al een paar jaar ziek is. Er is sprake van de zogenaamde honingzwam en de dikrandtonderzwam, ook is er een paardenkastanjemineermot en zijn er bloedingsvlekken waargenomen.
Al deze ziektes zijn er de oorzaak van dat de boom niet meer te redden is en dat de kans op omvallen en het afbreken van grote takken zeer groot is, zeker bij een stevige storm. Daarom heeft de familie Hoppenbrouwers, die eigenaar is van de grond waarop de boom staat, het verzoek tot kappen van de boom bij de gemeente neergelegd en deze vergunning is verleend. De boom zal binnenkort dan ook gekapt gaan worden.
Vanwege het monumentale karakter van de boom in combinatie met de locatie wil de familie graag een boom terug planten.
De gemeente is bereid om een financiële bijdrage te leveren als de boom meteen al een forse omvang heeft. Dit is natuurlijk heel mooi om te weten.
Er kunnen zich echter nog wel wat problemen voordoen vanwege kabels en leidingen in de grond dicht bij de boom. De familie Hoppenbrouwers gaat daarom de boom eerst kappen en daarna onderzoeken of het verantwoord is een boom terug te plaatsen.
Laten we hopen dat dit typische Udenhoutse beeld weer in ere hersteld kan en gaat worden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *