De Kleine Meijerij in een nieuw jasje

Over het Hooghuis van Moergestel en het boerenleven op Kerkhoven

De redactie heeft de zeventigste verjaardag van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij aangegrepen om het blad in een nieuw outfit te laten verschijnen. Het formaat is groter, er is gekozen voor een wat grotere letter en ook komen de foto’s mooier uit.

In dit eerste nummer van De Kleine Meijerij schrijft Martien Scheffers onder de titel “Geen volk is sterker als zijn boeren” aan de hand van zijn eigen familieherinneringen over het recente verleden van het agrarisch gebied Kerkhoven in Oisterwijk. Over een tijd dat boeren nog heel gewoon was met een paar koeien, kippen en varkens. Over de Tweede Wereldoorlog en de Marshallhulp waardoor Kerkhoven veranderde in het voorbeelddorp Kerkhoven en opgestuwd werd in de moderne tijd van mechanisatie en efficiëntere agrarische bedrijfsvoering.

Frans Goris belicht het ontstaan van het Hooghuis van Moergestel. Het hedendaagse Hoogenhuizen verwijst naar de plek waar eerder, in de zeventiende eeuw, het hooghuis van Joncker Cock stond.

Cees de Werdt verhaalt over een recent door hem ontdekte briefkaart uit 1876, verstuurd vanuit Helvoirt door J. van Erckelens naar een familie Van Gogh te Etten. Dat waren de ouders van de bekende schilder Vincent van Gogh en maakt deze kaart bijzonder.

Dominique Donders vertelt over de in de jaren 1914-1916 uit België naar Esch gevluchte leden van de congregatie van de missionarissen van Scheut. In Esch werden twee burgerhuizen gehuurd om de Scheutisten te huisvesten. Enkelen van hen zouden later ook opgeroepen worden om in het Belgische leger tegen de Duitsers te vechten.

In de artikelenreeks Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1918 van Anton van Dorp verschijnt dit keer een epiloog met een mooie Moergestelse en Berkel-Enschotse foto van ingekwartierde militairen. Deze laatste is genomen bij de familie van Smid Van den Elsen. Ook is er kort aandacht voor de glazen herdenkingsplaquette die Belgische vluchtelingen aan de Udenhoutse gemeenschap schonken als dank voor de wijze waarop zij in Udenhout opgevangen waren.

Ook in dit nummer weer een aantal Haarense zegswijzen uit de nalatenschap van Cees Verhoeven. De webtip gaat over het zoeken in het Bosch protocol. De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken over onder andere tuinarchitect John Bergmans, de horecagelegenheden in Udenhout, de genealogie van de Brabantse familie van Brecht, de familie Burgmans en over bioscoop Cinecitta.

 

Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij boekhandel Verrijt in Winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot en FotoGalerie Angelique aan de Kreitenmolenstraat 34 te Udenhout.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

 

Foto homepage: Cees Scheffers geeft uitleg aan bezoekers van het voorbeelddorp Kerkhoven achter de boerderij Oliviersweg 1. (Coll. M. Scheffers).
Foto Herdenkingsplaquette (coll. Heemcentrum ’t Schoor)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *