25e survivalrun Udenhout

Foto: Jan Lips

De 25e editie van het grootste en mooiste sportevenement in Udenhout heeft afgelopen weekend weer plaatsgevonden. Het mag dan nog wel geen gouden jubileum zijn, de uitvoering van deze editie was er al wel een met een gouden randje.

Twee dagen volle bak aan deelnemers en al bijna net zo veel mee fietsers/supporters. Fietspaden rondom Udenhout die deze dagen Engels aandoen als het om de rijrichting van de fietsers gaat. Zowel op zaterdag als zondag worden de 600 deelnemers uit, inmiddels niet alleen Nederland, maar ook uit België en Duitsland, de juiste weg gewezen door 250 vrijwilligers die shirtjes uitdelen, bij hindernissen de deelnemers vertellen wat ze moeten doen, hindernissen bouwers en afbrekers, kortom wederom een geweldig evenement.

In de schijnwerpers
Wij hebben dit jaar, omdat we dat vorig jaar beloofd hebben, twee dames gevolgd die in 2018 nog aan de kant toe stonden te kijken en heel stoer aangaven dit jaar (2019) deel te gaan nemen. Een van deze dames was Isabel Dirven. De andere moest werken… We waren al vroeg uit de veren om te zien hoe ze aan de start stond om te vragen of ze het zou gaan redden.

Isabel hadden we al wel snel gevonden, al trok ze wel een beetje wit weg toen ze ons met de fotocamera aan zag komen… Maar eerlijk is eerlijk, alles wees erop dat ze die hindernissen langs het 7-km lange parcours zou ‘gaan opvreten’. 

Vol goede moed vertrok Isabel samen met Koen Verbunt, in wie ze al bij de start een nieuw maatje gevonden had. Apenhang, touwklimmen, rollover en nog veel meer technische termen binnen de survival-sport vlogen ons om de oren, maar Isabel wist precies wat ze moest doen en dat ging haar bijzonder goed af. En dat in de wetenschap dat ze vorig jaar alleen nog stond toe te kijken! De wekelijkse trainingen in het ‘survivalbos’ hebben duidelijk de vruchten afgeworpen en zo kwamen we in een mum van tijd ‘bij Jan op d’n dam’ aan, waar de eerste echt grote hindernis te wachten stond. In de wetenschap dat de eerste plaats nog net wat te hoog gegrepen was heeft Isabel deze hindernis beheerst tot een goed einde weten te brengen. Naast de echte survival-termen waren bij deze hindernis ook al regelmatig kreten te horen als; ‘mijn armen lopen vol’… maar Isabel gaf nog geen kick en liep met Koen verder naar de volgende hindernis…

Even later zien we Isabel tot aan haar nek toe door het water lopen om er via een touw weer uit te klimmen, over een balk te klauteren om vervolgens weer via het water naar de volgende grote hindernis te gaan. Weer een flinke aanslag op armen en benen zou ik zo zeggen. Van het ene touw naar het andere touw, langs de ene kant van een net omlaag en de andere kant weer omhoog zonder de grond te raken en dan nog even d.m.v. een apenhang langs een balk naar het einde van de hindernis. Bij het zien van die inspanningen alleen al ‘liepen mijn armen en benen al vol’!

De eerste trekjes van vermoeidheid werden nu toch ook zichtbaar op het gezicht van Isabel, maar ze waren al ver over de helft van de run. Tegenover De Kat moesten er weer drie balken bedwongen worden, een m.b.v. een brandweerslang, een d.m.v. vééél te korte touwen en de laatste d.m.v. een los hangende stok…. Ogenschijnlijk niet de moeilijkste, maar wel een waar de armen voor veel recreanten ‘overliepen’ en ze hun ‘bandje’ moesten inleveren. De stokken waren ook Isabel net te machtig en het bandje moest worden ingeleverd. Samen met Koen (die ook zijn bandje al kwijt was) hebben ze de run met alle andere hindernissen nog gewoon heeft afgemaakt. De Kasteellaan en de eindhindernis waren ‘a piece of cake’ voor zowel Isabel als Koen.
En dan mag er geen rood bandje meer om de pols gezeten hebben, de band die Isabel tijdens deze Survivalrun met Koen heeft opgedaan zal er ongetwijfeld voor zorgen dat ze volgend jaar weer aan de start zal staan.

Speciale 25 km run
Speciaal dit jaar was de run over 25 km(!) waaraan vooral veel plaatselijke sportievelingen deelgenomen hebben.
Naast deze lange run, was het parcours in Udenhout dit jaar ook het toneel voor het open NK, waardoor er ook voor dat onderdeel weer veel deelnemers uit alle uithoeken van Nederland naar Udenhout waren gekomen.

Foto: Jan Lips

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *