Toneelzolder hangt de kleding aan de Wilgen

‘De Toneelzolder’… een begrip in Udenhout, maar zeker ook ver daar buiten. Dat bleek de afgelopen weken tijdens het leegmaken van de zolder van basisschool De Wichelroede. Zelfs uit Amsterdam kwamen mensen van o.a. toneelverenigingen naar Udenhout om de mooiste kostuums aan te schaffen.

Om veiligheidsredenen moest de toneelzolder sluiten, waarmee er een einde kwam aan de toneelzolder die in 1982 zijn oorsprong kent.
Het waren Joke Robben, Joke Nouwens, Tonnie van Beerendonk, El van Beurden, Ank van Balkom Toos Schellekens en Nel van Dongen die na een toneelstuk  op ’t Plein van Frater Nijnens te horen kregen dat er op de zolder van het Fraterhuis nog veel kleding lag. De dames begonnen met het (ver-)maken van deze kleding en boden deze in de verhuur aan voor scholen, verenigingen en particulieren die een toneelstuk moesten opvoeren of een ‘stukske’ moesten opvoeren bij bijvoorbeeld een Gouden bruiloft van opa en oma.
En dat hier door de jaren heen gretig gebruik van is gemaakt werd al snel duidelijk bij het afscheid van Piet Lagarde als hoofd van de Wichelroede. Op dat moment was er van de opbrengsten van de verhuur, al voor ruim 100.000,- aan goede doelen geschonken (Cliniclowns, Villa Pardoes, missionariswerk, maar ook aan goede doelen dichter bij huis).

Opruiming
Zaterdag 11 januari was de dag van de grote ‘uitverkoop’. En het was gelijk vanaf 10.00 uur erg druk in ’t Plein, waar duizenden kledingstukken waren uitgestald. Trouwjurken, boerenkleding, bloemenjurken, pruiken, hoedjes, clownspakken etc. etc.
De een kwam kijken voor een zorropak dat tijdens de carnaval gedragen zou kunnen worden, waar iemand anders kwam met een winkelkarretje om deze vervolgens helemaal vol geladen afgerekend en wel weer mee naar huis te nemen.
Dhr. Dielen van het koor Andantino was zichtbaar blij dat hij het door hem zo geliefde Driekoningenpak had weten te scoren. Eén kledingrek verder had Celine al 5 jurken over haar arm hangen. Op de vraag welke ze zou gaan dragen kon ze geen antwoord geven. Ze ging van alle jurken samen één andere jurk maken waarmee ze tijdens carnaval in Maastricht helemaal de blits zou gaan maken.
Jeanny en Connie hadden al een tijdje rondgelopen voordat ze op een gegeven ogenblik gespot werden met ieder een haast identieke jurk aan. Ze waren nog op zoek naar het perfecte hoofddeksel, maar we mochten al wel raden wie ze voorstelden op dat moment. Ze waren even in de huid gekropen van ‘Holly Hobby’… Of ze de kleding uiteindelijk ook nog gekocht hebben weet ik niet, maar de dames hebben in ieder geval een hele leuke middag gehad.
Ruud paste nog even een mooi blauw jasje en moest van Joke weten of er ook ergens kleine bretels aanwezig waren die het jasje aan de voorkant mooi bij elkaar zouden houden… 
Ondertussen doorzocht het boerenbruidspaar van dit jaar samen het rek met de bruidsjurken, waarachter Fenna net bezig was met het passen van een ‘galajurk’ en een pipopak…

Alle vandaag verkochte kledingstukken beginnen aan hun zoveelste leven en iedereen was daar gelukkig mee. Om 14.00 uur was de verkoop voorbij en behoort De Toneelzolder tot het verleden… 37 jaar hebben de kledingstukken garant gestaan voor mooie herinneringen, tot op de laatste dag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *