Over een Udenhoutse stamboom in de vrouwelijke lijn

In het nieuwe nummer van heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (nr. 2) volgt Joost van der Loo in het artikel ‘Een stamboom via de vrouwelijke lijn’ deze lijn in zijn eigen Udenhoutse familie. Een tiental generaties komt aan bod met verschillende vrouwenlevens (Schapendonk, Mols, Van der Loo, Pijnenburg, Weijtmans), van kloosterzuster tot ongehuwde moeder.
Anton van Dorp vertelt over het fraaie diploma dat boerenzoon Jan Vugs uit Enschot in 1929 behaalde na het volgen van een ‘melkcursus’. Daar kwam nog heel wat bij kijken getuige de verschillende onderdelen van het examen. Vugs trouwde in 1941 met de Udenhoutse Jo van Gorkom. Het echtpaar boerde aan de Loonse Molenstraat (nu nr. 34)
Petra Robben schrijft over de Heukelomse Mariakapel en de kruisbeelden op het Heuveltje in Berkel en het Zwaantje in Enschot. Ze werden geplaatst in 1930 en dienden ervoor om de passanten tot inkeer te brengen.

Frans Goris behandelt het raadsel op de oude gildekaart van het Moergestelse gilde Sint Sebastiaan en Sint Barbara. Lost u het op?

Verder aandacht voor het rechterlijk apparaat zoals dat vroeger in Oisterwijk functioneerde, het beeld voor de “Zwarte Zusters” in Esch en Mart van den Oever schrijft over de meerstammige Reuzenlevensboom bij hotel de Leijhof (Oisterwijk). Ook is opgenomen een In Memoriam voor de recent overleden heemkundige Jan Franken.

Ook zijn er nog enkele boekaankondigingen te weten: Brabants dagboek 1935-1950 van Hans Smulders, zoon van dokter Smulders die aan Huize Assissië verbonden was, de 17e editie van Unentse sprokkels en het plakplaatjes-verzamelalbum dat op initiatief van de Plus Supermarkt verscheen over Udenhout en Biezenmortel.

Webtip is deze keer de webpagina van de Stichting Bernard van Dam/ Brabants dorpsleven: www.bernardvandam.com

Deze aflevering is voor € 6,00 verkrijgbaar bij FotoGalerie Angelique te Udenhout en Primera in Winkelcentrum Koningsoord te Berkel-Enschot.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

Trouwfoto van het echtpaar Jan Vugs en Jo van Gorkom (coll. L. van Keulen)

Gerda Pijnenburg (1890-1941)(coll. J. van der Loo)

 

1 antwoord
  1. Hans Smulders zegt:

    Voor de goede orde: U noemt mij hierboven een zoon van dokter J.N.J. Smulders, maar ik ben zijn kleinzoon (en zoon van de Jan Smulders die de “hoofdpersoon” is in mijn Brabants Dagboek 1935-1950).
    Vriendelijke groet, Hans Smulders

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *