Honderd mezenkastjes op ’t Endeke in Udenhout

Buurtschap ’t Endeke in Udenhout, aan het eind van de Groenstraat telt dertien huizen. Twee actieve boeren zijn er nog, een varkensbedrijf en een melkveehouder. ’t Endeke is een actieve buurt, waar mensen samen dingen ondernemen. Afgelopen tijd maakten jonge en oudere buurtbewoners onder het genot van een bakje koffie en een biertje samen precies honderd koolmezenkastjes, ter bestrijding van de eikenprocessierups. Wethouder Mario Jacobs hing zaterdagmorgen 29 augustus het eerste kastje op in een van de 192 eikenbomen die de Groenstraat rijk is. Lindes tooien de mooie straat in de bebouwde kom, maar in het buitengebied zorgt een lange rij van vitale eikenbomen voor de broodnodige schaduw én de overlast. De laatste jaren werden bewoners steeds geplaagd door de eikenprocessierups, maar ze vonden weinig weerklank bij de gemeente. Daarom gingen ze zelf aan de slag, zoals de overheid graag ziet. Overbodige schuttingen, afvalhout en sloophout werden ingezameld en omgetoverd tot koolmezenkastjes. Het ophangen is nog een dingetje op zich: met de invliegopening richting koude kant, dus noordoost, en tussen de twee en vijf meter, met het oog op katten, die het op kleine vogeltjes gemunt hebben. En dat honderd keer. De buurt kan vooruit. Maar als we zondag door de Groenstraat rijden, hangen ze er, alle honderd. IJverige lui daar, op ’t Endeke.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *