Nieuwe inrichting Sportlaan en omgeving

Stand van zaken

De gemeente Tilburg is samen met adviesbureau Akertech en de klankbordgroep al geruime tijd bezig om tot een goed ontwerp te komen voor de nieuwe inrichting van de Sportlaan en omgeving te komen. Het gaat om de volgende straten: Sportlaan, Wilgenlaan, Essenlaan, Sparrenlaan, Beukenlaan, Eikenlaan, Populierenlaan, Iepenlaan, Kastanjelaan en de  Lindenlaan. Tijdens dit ontwerpproces zijn er flink wat uitdagingen geweest. Via deze brief geven we u de laatste stand van zaken.

De belangrijkste thema’s die aan bod kwamen ter voorbereiding op het voorlopige ontwerp:
– Biodiversiteit (bomen/plantsoenen/struiken);
– Verkeersveiligheid;
– Parkeren;
– Klimaatmaatregelen (riolering/oppervlakkig afwateren/minder verharding).

Klankbordgroep
Begin december 2020 heeft de gemeente gesproken met de leden van de klankbordgroep. In de bijlage vindt u het verslag van deze gesprekken.

De volgende zaken zijn samen met de leden van de klankbordgroep overeengekomen:
– Er komen alleen grasbetontegels in de parkeerhavens op het parkeerterrein bij SVSSS.
– Er komen plateaus in de straten om de snelheid te minderen.
– Het project wordt een pilot voor het boomverjongingsplan (zie hieronder).

Boomverjongingsplan
In het gebied zijn veel klachten over de grote bomen, met name in de Eikenlaan en de Lindenlaan wordt overlast van de bomen ervaren. Het bomenbeleid van de gemeente Tilburg staat echter niet toe dat gezonde bomen worden gekapt. Omdat een aantal bomen in dezelfde periode zijn geplant, kan het zijn dat zij ook in dezelfde periode afsterven. Dan zouden deze bomen tegelijk vervangen moeten worden wat een enorme kaalslag in de wijk zou betekenen.

Het projectteam wil dit scenario tegengaan door nu al een aantal bomen te vervangen door nieuwe bomen (boomverjongingsplan). Als dan de oude bomen sterven dan zijn de nieuwe bomen inmiddels al van een behoorlijke omvang. Zo blijft er voldoende groen in de straten.

Het boomverjongingsplan en de voorwaarden waar aan moet worden voldaan moet nog opgesteld worden. Daarna moet het college van Burgemeester en wethouders hierover besluiten. Pas als het college het beleid heeft vastgesteld, kan de gemeente met het plan aan de slag. Het boomverjongingsplan wordt als eerste getest in het project Sportlaan in Udenhout.
In het voorlopig ontwerp is het boomverjongingsplan nog niet verwerkt. Met de indeling van de straten houdt de gemeente wel rekening met deze mogelijkheid.

Presentatie Voorlopig Ontwerp
Momenteel werkt Akertech het voorlopig ontwerp uit op basis van alle opgehaalde opmerkingen. Het streven is om dit ontwerp half maart aan u te kunnen presenteren via een website. U krijgt hier nog bericht over. 

Regenpijp afkoppelen
Omdat er veel signalen zijn dat ook bewoners hun regenwater willen afkoppelen van de riolering willen we inventariseren wie dit eventueel zal willen. We denken op dit moment aan een informatiemoment waarbij we ideeën kunnen laten zien hoe afkoppelen op eigen terrein zou kunnen werken en hoe het aan de gemeente moet worden aangeboden op de erfgrens. Met het aangeven van interesse gaat u nog geen verplichting aan om ook daadwerkelijk af te gaan koppelen. U kunt uw interesse doorgeven aan Jeanine Dik, projectondersteuner op het project, via het e-mailadres jeanine.dik@tilburg.nl.

Vervolg planning
De reacties op het voorlopig ontwerp worden zoveel mogelijk meegenomen in het definitief ontwerp. Zodra dit ontwerp klaar is, wordt dit aan alle bewoners gepresenteerd. Daarna gaat de gemeente op zoek naar een aannemer om de werkzaamheden uit te voeren. De verwachting is dat de werkzaamheden in maart 2022 kunnen starten.

Mocht het boomverjongingsplan in de tussentijd opgenomen worden in het beleid van de gemeente, dan wordt het ontwerp hierop aangepast en krijgt u hierover bericht.

Meer informatie
Hebt u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Rob van Nuenen van de gemeente. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 86 68 en per e- mail rob.van.nuenen@tilburg.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *