Een Gouden Vrijwilliger

Carla Oerlemans
Oorspronkelijk komt Carla uit Tilburg, maar zij en haar man en kinderen zijn inmiddels zo verweven met Udenhout dat ze er niet meer weg wil.
Carla is de persoon achter Uurtje Buurtje, het digitale platvorm, dat in 2013 door een enthousiaste groep mensen opgezet is en hulpvragers en hulpaanbieders samenbrengt: “burenhulp” maar dan digitaal georganiseerd. Mensen die hulp nodig hebben bij vervoer, gezelschap, boodschappen, hond uitlaten, kleine klusjes,
maar ook mensen die op zoek zijn naar een wandel-of fietsmaatje, kunnen zich aanmelden op de website van Uurtje Buurtje. Mensen die vrijwillig hulp aan een ander willen bieden doen dit ook. Op dit moment zijn er meer hulpaanbieders (66 personen!) dan hulpvragers. In de praktijk blijkt dat hulpvragers de hulpaanbieders vaker rechtstreeks benaderen. Het karakteriseert het “dorpse” van de dienstverlening.  “En dat is prima” vindt Carla, “als de hulp maar tot stand komt”. Udenhout en Biezenmortel kennen meerdere organisaties met vrijwillige hulp zoals Loket U, de HulpCentrale, Automaatje (ANWB), Tuinhulp. Hier en daar is overlap, maar gelukkig is de onderlinge samenwerking goed volgens Carla.

Samen met echtgenoot Ruud is Carla ook de drijvende kracht achter de jaarlijkse collecte van KWF, daarbij nog gesteund door Lineke van den Oetelaar. Ze sturen 40 vrijwillige collectanten aan, verdelen de wijken en zorgen dat het opgehaalde geld goed terecht komt. 

Carla is daarnaast de “beheerder” van Weggeefhoek Udenhout. Online worden gratis af te halen spullen of gezochte items geplaatst.
Carla: “dat wat voor de een overbodig is, kan een ander juist heel goed van pas komen. Per dag worden soms wel 30-40 advertenties geplaatst.
Het is soms verbazingwekkend hoe goed de spullen zijn die aangeboden worden. Vanwege het grote succes is de site alleen nog door inwoners van Udenhout en Biezenmortel te gebruiken. Om onderlinge contacten in deze Coronatijd te beperken ligt de actie helaas even stil”.
En of dit alles nog niet genoeg is, is Carla ook nog mantelzorger voor haar 88 jarige moeder.

De namen van Carla en Ruud staan op een tegel in de Walk Of Fame in Tilburg en dat is niet voor niets. Jammer dat er in Udenhout niet zo’n erelaantje is, anders zou de naam van Carla daar ook zeker een plaatsje krijgen.

Nelleke Sträter,
correspondent de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *