”De week van Nederland Schoon”

Jong geleerd is oud gedaan

Als vrolijk dartelende lammetjes in de voorjaarszon gingen de kleuters van Groep 1-2 van Basisschool de Wichelroede afgelopen vrijdagmorgen enthousiast met afvalgrijpers aan de slag om zwerfafval op te ruimen aan het Kuilpad. De gemeente Tilburg had voorzien in kinderafvalgrijpers met een mooie krokodillenbek Juff rouw Ingrid Damwijk vertelt dat de Wichelroede-school werkt aan het project Milieu. Op school wordt aandacht besteed aan het bewust scheiden van afval en er is een Recycle Hoek waar apparaten uit elkaar gehaald worden. De kinderen zijn volgens Ingrid vol verbazing over wat er allemaal in de diverse apparaten te vinden is. Van het afval uit de Recycle Hoek worden knutselwerken gemaakt. Voor de kleuters wordt de nadruk gelegd op het probleem van (zwerf)afval. En met succes! Een kleuter, die een stuk glas gevonden heeft , kan b.v. aan de juf vertellen dat glas in de natuur gevaarlijk is, omdat dieren er met hun poten in kunnen trappen, en dat glas, waar de zon op schijnt, ook de oorzaak kan zijn van een bosbrand. Ingrid geeft aan dat de kinderen door het project ook hun ouders een beetje opvoeden door ze te vertellen wat ze thuis niet goed doen.

De actie van de kleuters sluit aan bij de “Nationale Opschoondag” van 20 maart, die als aft rap dient voor de “Week van Nederland Schoon”. Inwoners wordt gevraagd een “opschoonommetje” te maken door hun eigen straat of buurt, om zo weer verliefd te worden op hun eigen leefomgeving. Een schone buurt is immers een voorwaarde voor een algemeen gevoel van welzijn.
Het is opvallend en goed om te zien dat wandelaars in onze eigen natuurgebieden steeds vaker een afvalgrijper en een plastic afvalzak bij zich dragen. De gemeente Tilburg vertrekt op verzoek gratis grijpers en afvalzakken. Iedere inwoner kan een aanvraag indienen door een aanvraagformulier in te vullen op www. tilburg.nl/schoon. Binnen 10 werkdagen worden grijper en (gele) afvalzak thuis bezorgd.
Als we allemaal ons steentje bijdragen blijven Udenhout en Biezenmortel dorpen waar het goed wonen is en waar we trots op kunnen zijn.

Nelleke Sträter, de Wegwijzer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *