Theo Bos, pastoraal werker verlaat na 21 jaar Huize Vincentius (ASVZ)

“Met pijn in het hart” heeft Theo Bos naar eigen zeggen besloten om Vincentius per 1 mei te verlaten. Dankbaar is hij voor de ontelbare boeiende en inspirerende  ontmoetingen en contacten, individueel of in groepsverband met de bewoners, met familieleden, met medewerkers, vrijwilligers en collega’s. Dit in de vorm van persoonlijke gesprekken en mooie vieringen, meestal in de kapel van Vincentius, in goede samenwerking met de Sing-Song Zangers (onder leiding van Wim Verbunt en Gemma Nijholt). Met hen en andere bewoners van Vincentius en Prisma ging Theo jaarlijks op eendaagse bedevaart naar Scherpenheuvel en Meersel-Dreef. Drie keer begeleidde hij een indrukwekkende Vincentius Lourdes-reis, de laatste keer in 2019. Bijzonder en betekenisvol heeft hij ook de vele uitvaarten ervaren en de contacten met familie en medebewoners op die momenten. En zo is er nog zoveel meer…

21 jaar geleden “nam Theo het stokje over” van Rector Merkx (na een korte overbruggingstermijn van 2 jaar van Norbertijn Toon Derks). Rector Merkx was zeer geliefd binnen Vincentius en het dorp Udenhout en het leek een hele klus om hem te vervangen. Maar Theo heeft altijd enorme steun ervaren van Rector Merkx, en ook in de samenwerking met de pastores van Udenhout was altijd een gevoel van “aanvulling” en nooit van “concurrentie”. Theo was er blij mee.

Theo heeft meer dan 40 jaar gewerkt in de zorg voor mensen met een beperking. Gestart als groepsleider, koos hij voor een studie theologie in verband met zijn grote interesse in de levensbeschouwelijke zorg en zingeving. Het werk in een instelling bleef zijn passie vanwege de grote betrokkenheid en veelzijdigheid van het ambt. Anders dan in het werk in een parochie kon hij, iets verder op afstand van het bisdom, zijn authenticiteit bewaren: “licht waar het kan, serieus waar het moet”.

Toch heeft Theo besloten Vincentius te verlaten om zich te concentreren op zijn tweede functie (waar meer taken en meer uren gevraagd werden) bij de Congregatie “Dochters Maria en Joseph”, in Den Bosch ook wel “de Zusters van de Choorstraat” genoemd, in 1925 de stichtsters van Huize Sint Vincentius. Theo heeft afgelopen zondag afscheid genomen van Vincentius met een mooie viering, in verband met de coronamaatregelen met een beperkt aantal genodigden, en een gezellige “buitenreceptie” met de bewoners. Vincentius zal altijd een bijzonder plekje hebben in zijn hart.

Nelleke Sträter, correspondent

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *