Unentse Biografie: Willem baron van Dopff

Vrijdagavond 10 september vond in de zijvleugel van het kasteel de boekpresentatie van de vijfde Unentse biografie plaats door Erfgoedstichting ’t Schoor. Het is jammer dat door Corona nog steeds niet iedereen die hiervoor belangstelling heeft erbij kan zijn. In plaats van, meestal, ruim honderd belangstellenden zijn nu maar zo’n 30 mensen aanwezig, die zich dan ook bevoorrecht voelen.

Willem baron van Dopff, was de bouwer van kasteel Strijdhoef in Udenhout. Hij was van 1775 tot aan zijn dood in 1794 topadviseur van standhouder prins Willem V van Oranje. Heel bijzonder is dat hij 391 schriftelijke adviezen aan de stadhouder heeft gegeven, maar nog specialer is dat hij zelf kopieën van deze adviezen bewaarde waarvan er veel in het archief van kasteel Strijdhoef bewaard liggen.
Maar wat heeft de gemiddelde inwoner van Udenhout aan veel stukken in een archief? Niet veel, want dat is niet makkelijk toegankelijk. Erfgoedcentrum ’t Schoor en dr. Adri van Vliet, plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie hebben ruim drie jaar geleden het initiatief genomen voor onderzoek naar de betekenis van Willem van Dopff in zijn rol als hoogste adviseur van de stadhouder.

Dat onderzoek heeft geleid tot de biografie zoals die er nu ligt en gepresenteerd is. Na de opening door Hein van den Berg hebben Adri van Vliet en Kees van Kempen boeiende inleidingen gehouden. Adri maakte duidelijk dat Willem van Dopff zijn carrière tot de hoogste militaire rang heeft geleid en dat zijn militaire en bestuurlijke invloed enorm was. Dat ging ook gepaard met toenemende inkomsten en hij en zijn vrouw waren al rijk. Kees vertelde over het bouwen van kasteel De Strijdhoef. De grond had het echtpaar geërfd en in 1760-1761 bouwden zij het kasteel. Dat was wel bijzonder. Een hoge, Hollandse en protestante bestuurder die een buitenplaats bouwt in een Brabants, arm en katholiek dorp. Gedurende zijn loopbaan bracht baron Van Dopff tussen alle zware militaire verplichtingen regelmatig maanden door op kasteel Strijdhoef om rust te krijgen en bij te komen.

Het eerste exemplaar van de biografie is uitgereikt aan de huidige baron: Arthur Leijten die met zijn vrouw aanwezig was en als laatste een woord tot de aanwezigen richtte.
Erfgoedcentrum ’t Schoor bedankte ook diegenen die financieel hebben bijgedragen aan deze biografie: De Dorpsraad, het Tivolifonds en in het bijzonder Jo en Nellie Pijnenburg die als blijk van waardering voor het vorig jaar verschenen boek over “de Rustende Jager” een bijzondere donatie hebben gedaan.
Met deze biografie kan iedere belangstellende meer lezen over de achtergrond van de bouwer van kasteel Strijdhoef. Het boek is te koop voor € 10,– en te verkrijgen bij ’t Schoor (geopend elke donderdag van 11 uur tot 15 uur).

Tekst: Wilma de Jong, correspondent
Foto’s: Jan Denissen, Erfgoedcentrum ’t Schoor

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *