Kinderboekenweekthema “Worden wat je wilt”

Schrijver in de klas

Onder het thema: “Worden wat je wilt” kwam de in Udenhout alom bekende kinderboekenschrijver Peter Vervloed afgelopen week als “schrijver in de klas” in alle groepen 7-8 van Bassischool de Mortel. Ik mocht in groep ’t Hazenpad meeluisteren naar het boeiende antwoord van Peter op de vraag: “U bent schrijver, hoe komt dat?”

Volgens Peter moet iedere schrijver nieuwsgierig zijn naar de wereld om hem heen en z’n eigen inspiratie bron vinden. Peter, voorheen leerkracht van Basisschool de Wichelroede, vertelde in een spannend, beeldend verhaal over zijn inspiratiebron als schrijver, omlijst met liedjes en muziek op djembé, gitaar en accordeon. Net als de leerlingen van ’t Hazenpad heb ik ademloos geluisterd.

Peter werd als jonge man verliefd op zijn Indonesische buurmeisje Vonnie, die na de Indonesische Onafhankelijkheid met haar familie naar Nederland moest vluchten (een verhaal dat door Peter voor de leerlingen verduidelijkt werd met de vlucht van Afghanen in onze tijd). Tijdens de kennismaking met de familie van Vonnie vond Peter zijn inspiratiebron als schrijver in de verhalen van zijn schoonvader, die met heimwee vertelde over zijn geliefde vaderland.

”Ik las al veel, ik schreef af en toe een verhaaltje of een liedje, maar op de avond dat mijn schoonvader mij vroeg naast hem te komen zitten met de billen op de grond, de knieën opgetrokken, met de rug tegen de verwarming, om te luisteren naar zijn verhalen uit Indonesië, ben ik schrijver geworden”, aldus Peter. Schoonvader vertelde vooral over zijn “Kris”, de gegolfde Indonesische dolk, zijn vriend, die met ieder van zijn golvingen iets vertelde over het karakter van schoonvader.

Peter zoog de verhalen op als een spons. Na het plotseling overlijden van schoonvader vroeg Vonnie hem de verhalen van vader op te schrijven, wat resulteerde in het eerste spannende boek van Peter: “De kris danst”. Vonnie kan dan ook met recht zeggen: “als je mij niet had leren kennen, was je nooit schrijver geworden”.

Er zouden talloze boeken volgen, velen geïnspireerd door de verhalen uit Indonesië , maar ook boeken met de vroegere klassen van Peter, het dorp Udenhout en de vele reizen van Peter als inspiratiebron.

Nadat Peter een stuk voorgelezen had uit zijn eerste boek, was het tijd voor de leerlingen om vragen te stellen. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Van vragen over wat het moeilijkst is bij het schrijven van een boek, hoe je een boek begint en eindigt, tot vragen over het hele proces na het schrijven van een boek (het zoeken naar een uitgever, een redacteur, een tekenaar voor de illustraties) en nog veel meer.

Hoe leuk zou het zijn wanneer in deze Boekenweek een of meerdere leerlingen van groep 7-8 door het mooie verhaal van Peter uitgenodigd zijn om ook zelf verhalen te gaan schrijven!

Tekst/foto: Nelleke Sträter, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *