We kunnen door de bomen het Voedselbos al zien!

Afgelopen zaterdag is een start gemaakt met de aanleg van een ‘Voedselbos’ aan de Kuilpad in Udenhout. We zijn even een kijkje gaan nemen bij de eerste aanplant van bomen en hebben aan  initiatiefnemers Lizette en Mark van Strijdhoven een tweetal vragen gesteld.

Wat is eigenlijk een voedselbos?
“Het begon zo’n anderhalf jaar geleden dat we in contact kwamen met voedselbossen en dat trok onze interesse.” Een voedselbos is een bos dat door mensen is aangelegd, waarbij voedsel gevende planten het belangrijkst zijn. We noemen het bewust voedsel gevende planten omdat het niet alleen om de vruchten van de verschillende bomen gaat maar ook bladeren. Een mooi voorbeeld zijn de bladeren van de uiensoepboom en het Lindeblad voor sla.

Een voedselbos heeft een eigen ecosysteempje zodat het zelfvoorzienend is. Dus zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest en dierlijke mest. De bladeren die afvallen zullen door het bodemleven omgezet worden tot voedsel voor de bomen. Het bos produceert niet alleen eten voor mensen maar ook de dieren, zoals de bijen, vlinders en andere insecten.

Waarom een voedselbos?
“We hadden aan het Kuilpad nog een stuk weiland liggen en het leek ons een heel mooie plek om een voedselbos aan te leggen. Het bos bestaat voornamelijk uit lage bomen om goed te kunnen plukken. Behalve de noten, maar die kunnen gewoon vallen. In de loop van de jaren zal het gras, onder druk van de bomen, verdwijnen en zal er een bosgrond ontstaan. De natuur mag zijn gang gaan.”

Afgelopen zaterdag hebben we, met een groep vrienden, kennissen en buurtgenoten, de eerste bomen geplant. We hebben hazelnoten, pecannoten, bessen, vlieren, mispels en krenten geplant. Ook staan er appels, peren, kersen en perziken. Het was geweldig om dit samen te hebben mogen doen.

Het voedselbos is vanuit het Kuilpad te zien en zal enkele jaren nodig hebben om te groeien.
Bomen zetten wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker, dus wat is er mooier om dan gelijk bomen aan te planten die ook voedsel geven voor mens en dier. 

Wil jij de ontwikkeling van het voedselbos blijven volgen?
Dat kan via: www.facebook.com/Voedselbos-Sana-Terrae-Kuilpad-Udenhout-113379417784311/

 

Tekst: Redactie Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *