‘Nieuwe’ Prins van D’n Haozenpot: Pieter Michielsen

In de grote zaal van ’t Plein is Prins Karnaval 2021 – 2022 van D’n Haozenpot een half uur geleden bekend gemaakt en heb ik een interview met Zijne Doorluchtige en (af en toe) Dorstlustige Hoogheid. Het is 11-11 en dan is het traditioneel het begin van het karnavalsseizoen.
De zaal is flink gevuld met karnavalliefhebbers. Corona heeft op hen (voorlopig althans) geen vat. De nieuwe prins heet in het gewone leven: Pieter Michielsen. Maar… er is wat bijzonders met hem aan de hand. Ook de oude prins heette Pieter Michielsen. Die oude prins hebben we overigens in het seizoen ‘20 – ‘21 niet gezien. Door Corona werd hij verdoemd tot een saai, bloedeloos, troosteloos en anoniem bestaan. En toch hebben we Prins Pieter I al wèl gezien in D’n Haozenpot. Dat was in het seizoen 2019 – 2020. Twee Jaar geleden werd Pieter voor de eerste keer verheven tot Prins. Hij was volledig nieuw en blanco in het openbare karnaval in ons dorp. Ook toen al ging het niet van een leien dakje. Stormachtig weer verhinderde dat in de meeste karnavalssteden en -dorpen de optocht doorging en ook ons dorp was daarvan de dupe.
Prins Pieter: “Ik heb toen wel meteen gemerkt met welke bezieling D’n Haozenpot zijn karnaval beleeft . In “no ti me” werden in allerlei schuren en bijzondere locaties karnavalsfeesten uit de grond gestampt. Wij als prins en gevolg werden overal spontaan uitgenodigd. Er was dan wel geen optocht, maar we hadden het drukker dan ooit. Hartverwarmend!” En zo dient zich het merkwaardige feit aan dat Pieter al voor de 3e keer in D’n optocht had kunnen gloriëren. In werkelijkheid echter hoopt hij zijn eerste optocht als Prins op zondag 27 februari 2022 te kunnen gaan beleven, tenzij… (enfin; dat weten we inmiddels wel).
Nog meer merkwaardigs: Prins Pieter I is voor de tweede keer prins in drie jaar tijd en …hij is in `22 ook de 22e (2 keer het karnavaleske 11) officiële Prins van D’n Haozenpot. Dan kan het toch niet anders dan een fantastisch karnaval worden in ons dorp.

Wie is Pieter? Een geboren en getogen Udenhouter. Hij viert karnaval al van jongs af aan en herinnert zich enthousiast de “kusjeskringen” bij D’n Berk. In het dagelijkse leven is hij getrouwd met Jacqueline en vader van dochter Kim (20) en zoon Erno (19). Hij beheert de website “Udenhout-Centraal” in communicatie met een eigen bedrijfje in advertising (digitaal en analoog). Daarnaast is hij o.a. op non profit-basis eindredacteur van De Wegwijzer.
De prins memoreert de twee karnavalsslogans die gedurende zijn regeerperiodes aan de orde waren c.q. zijn. Twee jaar geleden was de slogan “Hèddet of krèddet?” Voorspellender kon toen niet met het oog op de Corona-pandemie die onmiddellijk na karnaval losbarstte.
De spreuk voor het aanstaande karnavalsjaar is: “We geve d’r ons eige draai aon”. De prins zegt te hopen dat ook deze spreuk voorspellend zal zijn. hij legt dat uit:
“Ieder mag zijn eigen draai geven aan het feest; jong en oud; groot en klein; man en vrouw. Maar wel graag mèt elkaar en met respect voor elkaar. Respect ook voor een eigentijdse invulling, maar ook voor de tradities waarmee karnaval groot is geworden. Ik mag de traditionele rol van Prins invullen, maar ik hoop dat iedereen op zijn eigen manier leuk meedoet. 
En misschien ook wel een klein extra rolletje op zich wil nemen, waardoor het feest nog leuker wordt. Bijvoorbeeld een dagje meedraaien in de Raad van Elf of iets doen in de organistie van Karnaval; in een commissie bijvoorbeeld. Dan geef je er toch een fantastische “eige draai aon”!
Als je als correspondent van De Wegwijzer (en prins uit het verre verleden) zo je eindredacteur bij De Wegwijzer (en kersverse prins) mag interviewen, impliceert dat toch ook wel een heel bijzondere “eige draai”.
Van harte succes toegewenst, Prins Pieter!

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
Foto: Fotografie-Simone.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *