Buurtpreventie Biezenmortel heeft nog veel wensen

Antoon van de Brand en Marinus van Haaren waren allebei als buurtwacht actief in de toenmalige gemeente Haaren. Maar … de gemeente Haaren werd opgeheven en de beide heren bleven verweesd achter. Vanaf toen leek Biezenmortel tussen de wal en het schip, c.q. de gemeentes Haaren en Tilburg, te gaan vallen.
Dankzij o.a. de contactpersoon voor veiligheid en wijken van de gemeente Tilburg, Yvonne Simons, werd in die leemte voorzien en kon op 13 september j.l. de officiële oprichting plaats vinden van Buurtpreventie Biezenmortel (B.B.).
Ik praat met Antoon (de teamcoördinator) en Marinus, die samen met nog vier andere personen de bezetting vormen van de nog jonge B.B.
“Tot voor kort was er in ons dorp vrijwel niets op het gebied van buurtpreventie”, vertellen zij. “We draaiden mee in de oude gemeente Haaren en er waren in Biezenmortel een aantal buurt-app’s waar iedereen verdachte situaties kon melden. Deze app’s bestaan nog steeds, maar staan niet in contact met de wijkagent”.
B.B. verschilt in velerlei opzicht van de buurtpreventie in Udenhout, waar de buurtwachten volgens een redelijk strak schema opereren. In Biezenmortel daarentegen bepaalt iedere buurtwacht zelf wanneer hij of zij wandelt of fietst. Antoon doet dat het liefst in de ochtend en loopt dan vooral door het dorp en in het buitengebied. Marinus is vaak te vinden in het natuurgebied “De Leemkuilen”, waar hij zijn preventieve functie koppelt aan het opruimen van zwerfafval.
Beide heren hebben als buurtwacht een aantal bijzondere situaties meegemaakt. Zo is het treinverkeer tussen den Bosch en Tilburg ooit stil gelegd, omdat er een junkie, die totaal niet meer aanspreekbaar was, tegen de spoorwegovergang lag.
De heren hebben ooit ook een tijd wacht gehouden bij een bedrijf dat dreigementen ontving.
En wat denkt u van een geblindeerde auto, die op een onlogisch tijdstip zeer snel een bedrijfsterrein op scheurt en daar vervolgens, toen de inzittenden in de gaten kregen dat ze waren gezien, weer even snel weg rijdt. Zoiets levert behoorlijk wat spanning op.
Spannend van een heel andere orde zijn de plekken waar minder gewenst gedrag plaatsvindt op het gebied van drugs of sex.
B.B. blijkt nog in een prille bestaansfase te zitten. Een hele hoop zaken zijn nog niet of niet goed geregeld. Zo is er geen regelmatig contact met de wijkagent of de wijkregisseur. Ook houdt de gemeente Tilburg het gebruik van een app, waarbij de buurtwachten te traceren zijn, vanuit kosten- overwegingen tegen. Toch zou een dergelijke app voor Biezenmortel, met zijn klein aantal buurtwachten, een goede zaak zijn. Een andere oplossing zou een aanmerkelijke groei zijn van het buurtpreventie-team. Dat zou volgens Toon en Marinus eigenlijk moeten stijgen naar 15 à 20.
Als u dus van wandelen of fietsen houdt en de veiligheid van het dorp belangrijk vindt…!

Tekst: Jan de Kort, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *