Sprokkels 19 eindelijk weer live gepresenteerd

Op vrijdag 25 maart jl. stroomde ’t Plein in Udenhout vol met belangstellenden die de presentatie van de negentiende editie Sprokkels wilden volgen. De heemkundekring ’t Heem presenteerde die avond met trots eindelijk, na drie jaar live, het uitkomen van het jaarboek. De voorgaande jaren was het onmogelijk om dit live te doen i.v.m. de Coronapandemie. De avond wordt  gepresenteerd door Kees van Kempen. Hij vertelde dat er vooraf honderd en vijf aanmeldingen waren, maar dat er vijftien annuleringen waren door Coronabesmetting. Wel lopen er personen binnen die zich niet hadden aangemeld waardoor er toch meer dan honderd belangstellenden aanwezig zijn die bij aanvang genieten van een gastvrij kopje koffie of thee.

Dat Kees van Kempen bij zijn introductie stil staat bij de impact van de Coronapandemie is natuurlijk geen verrassing. De impact op het vrijwilligers team was groot, maar het heeft ook goede ontwikkelingen gebracht. De digitalisering van de collectie heeft goede voortgang geboekt. Er zijn nu 60.000 items digitaal beschikbaar wat een groei is van vierhonderd procent. Het online presenteren van het jaarboek was een must de afgelopen twee jaar. Daar gaan ze mee door omdat het bereik ook vele malen groter is geworden waardoor de belangstelling voor het erfgoed een  enorme boost heeft gekregen.

De nieuwe online presentatie die voor iedereen na deze avond te zien is op het internet wordt voor de eerst maal in de zaal vertoond. We horen en zien de inhoud van de nieuwe Sprokkels door het schrijversteam gepresenteerd voorbij komen. Hierbij aandacht voor de eerste buitenlandse schrijfster in Sprokkels, de 75ste verjaardag van DOS, het 25 jarig jubileum Udenhout onder de vleugels van Tilburg, de oprichting van De Dorpsraad, 50 jaar Gemengd Koor Udenhout dat verteld wordt in het Unent’s dialect (door Jan Denissen en Lia Clement) en de hoogtepunten van 2021.
Na deze filmvertoning geeft het jubilerende DOS een atletiek presentatie vol met salto’s, dubbele, driedubbele salto’s en schroeven op trampoline en matten midden in ’t Plein waarbij de volledige lengte en hoogte van de zaal gebruikt worden. Een daverend applaus is hun deel als ze na tien minuten de adembenemende act afsluiten.

Hierna staat Van Kempen nog even stil bij het 75ste jubileum van Hein van den Berg voor Scouting Udenhout, zijn rol als kasteelheer en zijn twintig jaar als Sinterklaas in het dorp. De link via het kasteel met Mevrouw Le Miere is snel gemaakt. Zij was de eerste presidente van de boerinnenbond binnen het NCB. Het allereerste exemplaar wordt aangeboden aan de voorzitster van De Dorpsraad, Wilma de Jong. Voorin dat boek heeft Van Kempen een uitgebreid persoonlijk voorwoord toegevoegd aan De Jong. Wilma de Jong spreekt in haar dankwoord de complimenten uit aan de Heemkundekring voor haar niet aflatende inspanning om de historie van het dorp vast te leggen. Tevens staat ze stil bij de unieke atletiek prestaties van de vijf meisjes en jongens van DOS die het intermezzo vorm gaven van deze boekpresentatie.

Tekst: Joost Festen, de Wegwijzer
Foto’s: Wilma Festen, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *