Udenhout Onder Zeil = Udenhout Op Z’n Best

Onder een fantastisch lentezonnetje ontmoet ik de organisatoren van “Udenhout Onder Zeil”. We bevinden ons back-stage in de open lucht tussen de grote tent en het “Pop-Up Café”. De 16 leden van het organisatie-comité, dat sinds een vijftal jaren wordt aangevoerd door Tim van Gorp, zijn in een opperbeste stemming. En niet alleen omdat het weer zo meewerkt … Vrijdagavond
waren er al 700 bezoekers en vanavond (zaterdag) zullen er 2000 komen. Daarmee is de tent “stijf uitverkocht”. Morgen (zondag) zal de laatste avond van het feest plaatsvinden en worden er nog eens 1700 mensen verwacht. Dit is de 25e keer is dat “Udenhout Onder Zeil” wordt georganiseerd. Toch hebben er maar 22 edities van het evenement ècht plaatsgevonden. Hoe dat kan? Één keer moest het feest te elfder ure worden afgelast vanwege een MKZ-epidemie en tweemaal was Corona de boosdoener.

Het huidige UOZ-festijn is het eerste dat over 3 avonden is uitgesmeerd. In het verleden waren er steeds maar 2 avonden. Het is overduidelijk dat KPJ-Udenhout hier een mega-feest uit de grond stampt. Het begon in 1998 met de “founding fathers van UOZ”, Bart Vromans en Leon Kuijpers. Zij zorgden ervoor dat er meteen veel mensen mee gingen helpen. Sommige vrijwilligers van het eerste uur zijn nu, na 25 jaar, nog steeds actief. 

De organisatie is inmiddels indrukwekkend met ruim 100 vrijwilligers. Er zijn dit weekend een 12- tal bands en acts, die te bewonderen zijn in een enorme tent van zo’n 1600 m2. Daarnaast is er
nog een grote “entree-tent” met lockers en toegangscontrole. Vandaar loopt men via een soort straat met allerlei eetstalletjes naar het “heilige der heiligen”, de feesttent. Hierin staat een fors podium opgesteld en zorgen 2 grote bars er voor dat niemand dorst hoeft te lijden.

Anne van den Brand, die jarenlang voorzitster is geweest van het organistie-comité, gunt mij een blik achter de schermen. “Iedereen is hier welkom”, zegt ze, “en er gebeuren eigenlijk nooit vervelende dingen”. De leeftijd van de feestvierders varieert van zo’n 15 jaar tot boven de 60. De bezoekers komen, m.n. op zaterdag, uit geheel Brabant; soms zelfs met bussen vol. Ook sommige bands zijn niet te flauw om mee te doen. Zo dook de “Band Zonder Banaan” een paar jaar geleden, na haar optreden, spontaan het feestgedruis in. 
Echter… er zijn ook minder leuke voorvalletjes. De organisatoren vertellen mij dat ooit alle waterleidingen bevroren waren. Ook moest een flink deel van de tent eens worden vervangen nadat een truss (constructie voor het maken van grote overspanningen) de boel had “geperforeerd”. Er is zelfs een jaar geweest dat het “horror-scenario” dreigde dat het bier volledig uitverkocht raakte. Op een haar na is die ramp toen voorkomen…! 

Anne heeft tenslotte nog een paar opmerkingen. Ze geeft aan ontzettend blij te zijn met de ondersteuning van politie, brandweer, EHBO e.d. en ook steekt ze de loftrompet over Jan Schapendonk (ook bekend van Uilenborch ijs), wiens weilanden mogen worden gebruikt voor “Udenhout Onder Zeil”.

tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
foto: Pieter Michielsen, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *