90-jarig bestaan EHBO-vereniging Udenhout

EHBO-vereniging St.Bernardus Udenhout is opgericht 14 april 1932 en bestaat nu 90 jaar, tijd voor een feestje. En dat feestje is er op zo’n 60 plaatsen, bij de 60 vrijwilligers. Vanwege de corona en om écht iedereen te betrekken heeft de feestcommissie besloten om alle 60 vrijwilligers op zaterdag 9 april te bezoeken, te bedanken en een prachtig feestpakket met de meest heerlijke dingen te overhandigen. Op de foto ziet u de overhandiging aan Annie en Bart Heuvelmans. Beiden al lang en zeer actief lid. Bart is ook al 20 jaar verbandmeester. In Udenhout zijn vaste evenementen waarop we de EHBO-ers zien: Wedstrijden bij de manege, koningsdag, avondvierdaagse, Udenhout onder Zeil, carnaval bij het Plein, schuttersfeest, etcetera. Als bezoeker van een evenement beschouwen we dit vaak als vanzelfsprekend, maar achter de schermen wordt er veel gedaan om dit mogelijk te maken. Iedereen kan zich aanmelden om een EHBO-cursus te volgen. Deze duurt 4 hele zaterdagen en een examen dag of een aantal avonden. De reden dat mensen zich aanmelden is heel divers zoals: graag meer weten wat te doen bij een ongeluk(je), vrijwilliger zijn bij een bepaalde organisatie, vanuit een baan omdat iemand BHV-er  bedrijfshulpverlener) is, enzovoort. Vanuit deze cursus blijven een aantal mensen dan lid van de vereniging. Om deskundig te blijven moet iedereen herhalingslessen volgen. In Udenhout heeft de EHBO-vereniging van september tot april op maandag haar verenigingsavond. Op deze avond wordt cursus gegeven, bijgepraat, te beginnen of mensen gebeurtenissen hebben meegemaakt die ze willen delen, worden lezingen gegeven, en wordt er geoefend, onder andere op de 6 torso poppen. Omdat lang niet alle 60 leden even veel tijd hebben valt het niet altijd mee om ieder evenement goed te bezetten. Daar weet Bart Heuvelmans alles van. Als verbandmeester heeft hij namelijk de verantwoordelijkheid om te zorgen dat zowel op de maandagavonden als bij alle evenementen de mensen en het materiaal aanwezig zijn. Het materiaal betekent dat de EHBO-tassen die men bij zich heeft piekfijn in orde zijn en al het materiaal wat nodig is in de tas zit. Bart is ook degene die probeert het rooster voor de evenementen goed rond te krijgen. Het is goed als organisaties en verenigingen samen met de
EHBO-vereniging de verantwoording voor die bezetting oppakken. Naast de eigen oefenavonden is er ook eenmaal per jaar de “7-dorpen oefening”. Met zeven dorpen uit de omgeving zet men een grootscheepse oefening in elkaar. Door Corona is dit nu twee jaar niet geweest en men kijkt ernaar uit om dit weer mee te maken.
De leden geven aan dat naast dit alles ook de gezelligheid van de maandagavonden en het met elkaar ‘posten’ reden is om dit te doen en ook te blijven doen. Veel leden zijn al heel
lang lid, het langste lid zelfs meer dan 50 jaar. Uitgaand van het enthousiasme is het wel zeker dat de EHBO-vereniging ook de 100 jaar zal halen. De Wegwijzer feliciteert jullie met
dit mooie jubileum en wenst jullie veel succes voor de toekomst.

Tekst: Wilma de Jong
Foto’s: Henny Schilders

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *