Einde aan 42 jaar tandarts in Udenhout

Op 1 juni, is René van de Veerdonk gestopt als tandarts in Udenhout. Na tweeënveertig jaar is hij met pensioen gegaan. Reden om een gesprek met hem en zijn vrouw Karin te hebben over deze periode. Bij het terugkijken op die periode valt meteen op hoe totaal anders de tijd toen was. Schreeuwen we nu om personeel, begin jaren ’80 was er een overschot. René had als tandarts alle moeite om een praktijk te vinden en Karin kon als afgestudeerd onderwijzeres ook al geen baan vinden. Dat is nu nauwelijks voor te stellen,
maar het was wel zo.
Via via kwam hij in 1980 in Udenhout terecht. Voordat hij zijn huis in combinatie met een  praktijk in 1983 in de Groenstraat kon bouwen, had hij tijdelijk een ruimte gehuurd. En dan moet je op nul beginnen. Een praktijk  en nog geen cliënten. Omdat Karin ook geen werk had, stapten zij samen in het avontuur om een eigen praktijk op te bouwen. Karin was receptioniste, gastvrouw en  tandartsassistente, allemaal in één. Omdat een praktijk niet meteen vol is combineerde René dat met aanvullende parttimebanen als schooltandarts en gedurende 8 jaar met een praktijk in Haaren.
Boeiend is om te horen hoe zijn vak is veranderd. De grootste verandering is de enorme specialisatie en digitalisering die heeft plaatsgevonden. De D3 geprinte kronen en  kunstgebitten zijn er al. Die ontwikkelingen hebben er ook toe geleid dat René actief heeft meegewerkt aan de oprichting van het TCU, het Tandheelkundig Centrum Udenhout aan de Kreitenmolenstraat.
De tandarts is nog steeds de hoofdbehandelaar en de regisseur van de behandeling. Was er vroeger alleen de assistentie, inmiddels zijn er mondhygiënistes, kaakchirurgen, parodontologen, tandtechnici, endodontologen, implantologen en nog meer specialismen. De tandarts ontvangt de cliënt en bekijkt en bespreekt de behandeling met de cliënt en bepaalt of één van de specialisten wordt ingeschakeld. Omdat hij het geleerd had en gewend was om alles zelf te doen, voerde René meer specialistische behandelingen zelf uit dan de gemiddelde tandarts. Hij vond die afwisseling van al die behandelingen het interessantst. Veel voldoening haalde hij ook uit het behandelen van de cliënten van Huize Vincentius dat tegenwoordig ASVZ heet. De minder leuke kant van de ontwikkelingen in de afgelopen veertig jaar is de enorm toegenomen bureaucratie en administratieve taken. Ook het moeten overleggen over de kosten van een behandeling omdat dit lang niet altijd in het verzekerde pakket zit vond René soms lastig en kan hij missen als kiespijn.
Terugkijkend is de toestand van de gebitten van de gemiddelde Nederlander er enorm op vooruit gegaan. 80-90-plussers hebben nog volop meegemaakt dat tussen de 20-30 jaar een gebit volledig werd getrokken en men een kunstgebit kreeg, soms zelfs als cadeau. De aandacht voor preventie is enorm gegroeid en nog groeiende.
Dat heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen tot op hoge leeftijd een gezond gebit houden. René is blij dat hij daar een bijdrage aan heeft kunnen leveren voor de Udenhoutse  bevolking. Dankbaar werk dat hij al die jaren met veel plezier heeft mogen doen.

Tekst: Wilma de Jong, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *