ØDE Design: nieuw bedrijf, nieuwe tafels, eeuwenoud ambacht!

Donderdag 7 september presenteerde ØDE Design haar collectie tafels. Prachtige houten tafels, speciaal ontworpen door Francine Broos en Julius Taminiau. Tafels die volledig uit hout  bestaan en waarbij bijzondere verbindingen ervoor zorgen dat je ook geen andere materialen ziet. “Verbinding” is ook het thema dat overal in terugkomt, zoals Emily vertelt.

Allereerst de verbinding met Udenhout. Udenhout wat vroeger Eudenhout oftewel Ødenhout heette en waar Rolf en Rob geboren en getogen zijn en waar zij zich mee verbonden voelen. Vandaar ook de keuze voor de naam: ØDE. De houten verbindingen in hun tafels en de onderlinge verbinding van de drie eigenaars: de jeugdvrienden Rob Bogaers en Rolf van de Plas en diens vrouw Emily. Tot slot is verbinden vaak ook de belangrijkste functie van een tafel. Aan tafel wordt gegeten, worden spelletjes gedaan, worden gesprekken gevoerd. Wie met elkaar aan tafel zit zal zich vaak verbonden voelen. Rolf en Rob praatten al jaren om een keer samen ‘iets’ te gaan doen. Bij een borrel, bij een etentje, maar het bleef bij praten en dromen. Totdat Corona kwam en Emily, commercieel directeur bij een Australisch bedrijf, haar baan verloor. Zij gaf de push om nu eens niet te praten, maar te doen. Dat ‘iets’ werd het maken van bijzondere tafels.
Rolf heeft namelijk een timmerfabriek: Timmerfabriek J. van de Plas en hij is de achtste generatie die de fabriek runt. Vanaf 1754 is het timmerbedrijf van generatie op generatie overgegaan. Het leek te stoppen bij vader Jeff, want in eerste instantie hadden de kinderen geen interesse om het bedrijf voort te zetten. Ook Rolf koos voor een andere koers. Hij studeerde economie en ging de marketing in. Maar…..het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij stapte toch in de timmerfabriek, gespecialiseerd in renovatie en specialisatie. Naast dit werk nu een nieuwe uitdagende ambitie: unieke tafels in het hogere segment maken. Want daar kun je je nog ambachtelijk uitleven. Bovendien is er veel minder aanbod dan in het middensegment. Zij gaan voor het bijzondere! En dat is te zien. Strakke, stijlvolle ontwerpen en mooie houtsoorten. Fraaie constructies, zoals poten die doorlopen in het tafelblad en voor een mooie vlakverdeling zorgen. Kortom geen  doorsnee tafels. Tafels die wat betreft kwaliteit en ontwerp bedoeld zijn om generaties mee te gaan, een erfstuk te worden. Emily is de directeur van het bedrijf, Rolf produceert in zijn timmerfabriek de tafels en Rob verzorgt de (digitale) marketing. Daarmee komt er ook weer een stukje meubelmakerij als ambacht in de regio. Jarenlang is iedere productie van meubels naar lagelonenlanden verhuisd. Door delen van het productieproces te automatiseren, vertelt Rob, is het nu wel mogelijk om ook in Nederland weer meubels te maken. Deze prachtige tafels zijn het voorbeeld. Op www.odedesign.nl is de collectie te zien en je kunt een afspraak maken voor een bezichtiging.
De Wegwijzer wenst ØDE Design veel succes.

Tekst: Wilma de Jong, de Wegwijzer
Foto: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *