Albert van den Brand 40e broeder

De koninklijke harmonie M.V.C. van Udenhout heeft de traditie om als seizoen afsluiting een openbaar concert te geven vanaf de toneeltoren in Udenhout. Zij treffen het ook vaak dat men halverwege de uitvoering naar binnen moet vluchten vanwege een onweersbui. Maar afgelopen vrijdag zat alles mee. Het was ook nog een bijzonder concert omdat het genootschap van de Udenhoutse broeder tijdens dit concert de verkiezing van de 40e broeder bekend zou maken. Normaal gebeurt dat twee weken voor carnaval, maar vanwege corona kon dat dit jaar niet. Sjef Mertens, voorzitter van de harmonie vertelde dat zij geen moment hebben geaarzeld toen de vraag kwam of het genootschap deze verkiezing mochten combineren met het seizoen concert van de harmonie. Dan zijn korte lijnen in een dorp waardevol.
Het broedergenootschap bestaat sinds 1982 en ieder jaar wordt een persoon uit Udenhout of Biezenmortel uitgenodigd om deel van het illustere gezelschap uit te gaan maken. Om daarvoor in aanmerking te komen moet iemand zich heel verdienstelijk hebben gemaakt voor de Udenhoutse of Biezenmortelse gemeenschap. Dit jaar viel deze eer toe aan Albert van den Brand. De abt, Wim van Kempen, vertelde het publiek waarom Albert gekozen is. Hij zette zich al vroeg in voor scouting Udenhout, jarenlang als leider en hopman en tegenwoordig om het archief op orde te brengen. Hij bouwt ieder jaar mee aan het winterparadijs en de kiosk en het rad voor de koekloterijtijdens Udenhoutse kermis, hij is een van de ‘boskabouters’ van natuurmonumenten die wekelijks de Amerikaanse vogelkers bestrijden en hij helpt naasten bij allerlei klusjes en staat altijd voor hen klaar. In het voor hem geschreven lied werd ook aangehaald dat hij altijd ondersteunend is en dat is heel kenmerkend voor hem. Hij zet zich niet op de voorgrond, maar is één van de stille krachten waar je altijd op kunt rekenen. In zijn nawoord vertelde Albert dat hij helemaal verrast was dat het genootschap voor hem kwam. Hij mocht er een nachtje over slapen, maar hij had er een nacht van wakker gelegen.
Deze verkiezing vond plaats nadat de harmonie een prachtig concert had gegeven. Allereerst een optreden en diploma-uitreiking van het opleidingsorkest. Vervolgens een aantal prachtig uitgevoerde muziekstukken. Heel bijzonder was het stuk: “moment for Morricone”. Prachtige filmmuziek. Dit stuk geeft meteen een voorproefje van een bijzonder concert wat de koninklijke harmonie M.V.C aan het voorbereiden is voor het najaar. Tijdens dat concert op 19 november zal filmmuziek centraal staan en iedereen die dit voorproefje heeft gehoord zal daar belangstelling voor hebben.

De Wegwijzer feliciteert Albert met zijn broederschap.

Tekst: Wilma de Jong, de Wegwijzer
Foto’s: Simone van de Wiel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *