Vrijwilligers in het zonnetje

“Udenhouts Belang”: Een krasse, oude knakker

“Udenhouts Belang” is al een oude club (officieel een Stichting). Uit oude stukken blijkt dat U.B. meer dan 70 jaar bestaat. Bijna al die jaren wordt een aantal vaste activiteiten georganiseerd voor de Udenhoutse (en vaak ook de Biezenmortelse) bevolking. Sommige daarvan zijn in ons dorp “wereldberoemd” en worden door iedereen ook direct in verband gebracht met Udenhouts Belang. Denk bijvoorbeeld maar aan de koekloterij met de kermis. Achter andere activiteiten kent niet iedereen de bemoeienis van U.B. Met twee bestuursleden zit ik op een avond over U.B. te praten. Het zijn Sjef Dankers, de huidige voorzitter en Frank van Hoogdalem. Samen met nog 4 anderen zijn zij er voor verantwoordelijk dat U.B. elk jaar een hoop mooie dingen organiseert.

Koekloterij
Er zijn minstens 50 vrijwilligers actief bij deze activiteit van U.B.. Vanaf zaterdagmiddag wordt op D’n Eikelaar begonnen met de koekverloting. Daarna wordt verhuisd naar het 
kermisterrein, waar het verkooptempo wordt opgevoerd. Elke kermismiddag en -avond worden er loten verkocht en peperkoeken gewonnen. De koeken vliegen om je oren. Veel Udenhouters komen er speciaal voor naar de kermis. Ze willen zelfs koeken winnen voor opa, oma, tante Sjaan en buurvrouw Truus. Het koekloten is in de loop der jaren een unieke
Brabantse traditie geworden die alléén in Udenhout voorkomt. De loterij bestaat overigens al langer dan Udenhouts Belang. Heel lang geleden werd het koekloten georganiseerd voor de  “minder bedeelden” in de Udenhoutse samenleving.
Ook de tuintjesactie bestaat al lang, evenals de busreis voor ouderen. Dan is alles gratis; de reis, de tussenstop en de koffietafel na afloop. Meestal worden wel 3 of meer bussen ingezet. Sjef en Frank benadrukken dat deze activiteit nog niet zo vanzelfsprekend is. Nogal wat ouderen zijn immers niet meer zo mobiel
en er zijn dus heel wat vrijwilligers nodig om iedereen op tijd in en uit de bus te krijgen. En zelfs dan gaat het soms mis. Achteraf kunnen ze er om lachen, maar toen een van de bussen
zich muurvast reed op een polderdijk, lachten Sjef en Frank niet zo hard.

Heel leuk is altijd de intocht van Sinterklaas. Honderden gelovige kinderen komen daar op af en brengen ook weer honderden papa’s, mama’s, opa’s en oma’s mee. Na de intocht zijn er meerdere sinterklaasshows in ‘t Plein (want alle belangstellenden kunnen er niet tegelijk in). Een gemiddeld mens staat er niet zo bij stil, maar de Pietenpakken moeten wel worden
uitgewassen en hersteld. En had u ooit bedacht dat het vinden van een mooi, mak, wit paard nog niet zo eenvoudig is? Gelukkig zijn er ook hier vele tientallen vrijwilligers, o.a. van
Scouting.

De activiteiten op Koningsdag lopen helaas minder hard. Er doen dan niet zo veel kinderen mee met de spelletjes bij de Theaterplaats. En ook de wandeltocht is niet meer zo populair. Jammer! Zeker als je bedenkt dat Udenhouts Belang ontstaan is uit het Oranje Comité dat net na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht. De dodenherdenking op 4 mei wordt gelukkig wèl steeds drukker bezocht. Er zijn sprekers; bloemen; een trompettist speelt de Last Post en na afloop is er koffie. “Hoe betalen jullie dat allemaal?” vraag ik verwonderd. Sjef en Frank geven aan dat er in het inkomstenplaatje van U.B. helaas geen subsidie-kraantje zit. “We bekostigen alles uit een jaarlijkse donateurs-actie en uit de opbrengsten van de koekloterij” geven ze aan.
Ik kan niets anders doen dan een denkbeeldige pet afnemen voor al deze vrijwilligers van Udenhouts Belang. Chapeau !

Tekst: Jan de Kort, De Wegwijzer
Foto’s: Pieter Michielsen, De Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *