Verborgen Hout

De Culturele Steenoven is een stichting die als doel heeft de levendigheid en verbondenheid in Udenhout en Biezenmortel te bevorderen. Dit door middel van het stimuleren en organiseren van sociaal culturele activiteiten. Afgelopen zondag heeft zij de dag van “verborgen hout” georganiseerd. Een hele dag rondom onze natuurlijke omgeving met bomen als centraal thema. Levendigheid was er zeker. Je zag overal mensen rondfietsen en stoppen bij de verschillende locaties. Er waren zoveel activiteiten: rondleidingen, bomen-quiz voor kinderen, een pop-up kunstexpositie, kettingzaag kunst, bomen knuffelen, een prachtig verhaal, verteld onder een hele mooie boom en nog veel meer. Wie mee wilde doen moest dus kiezen. Ik heb geluisterd naar het prachtige verhaal van “De boom Goliath”, geschreven door Jacques Hamelink, verteld door Marcel Degen. Het verhaal van Camilla en haar relatie met de boom, haar dochter en een man. Zo mooi verteld, oftewel uitgebeeld, dat het ging leven. ’s Middags meegefietst met Jan van Kempen door Udenhout. We fietsten langs bomen waar ik zo vaak langs fiets en waar nu een verhaal bij kwam. Ik zal die bomen voortaan anders bekijken. Daarna zijn verhaal over
het herstel van Peppelrijen: rijen populieren die verdwenen zijn. Hij gaf veel voorbeelden van wegen waar het de moeite waard zou zijn om dit weer te herstellen. Vanuit zijn domein agrarisch, buitengebied en recreatief van de dorpsraad heeft Jan daar een heel plan voor gemaakt wat overal enthousiast wordt ontvangen.
De foto’s geven een impressie van de variatie in activiteiten die zondag werden aangeboden. Kunstenaars maakten beelden met kettingzagen bij Weijtmans en het bedrijf gaf ook een inkijkje in hun bedrijf. In de kerk werden de verhalen achter de beelden op de kerkbanken onthuld en kon je genieten van het prachtige orgelspel Sam-Sellou Barajan. Bij Boomkwekerij Udenhout exposeerden diverse kunstenaars met prachtige creaties en waren diverse activiteiten voor kinderen georganiseerd. 
Ook de spirituele mens kwam aan bod: bomen als symbool van de verbinding tussen hemel en aarde bieden mensen soms letterlijk het houvast dat ze soms zoeken en lieten zich dus ook gewillig knuffelen in de tuin van het Rectoraat. In het Park ter Roomley, konden mensen hun boomhoroscoop laten lezen, rook het heerlijk naar de kruidenthee en andere lekkernijen waarvan je kon genieten, terwijl op de achtergrond rustgevende bosgeluiden klonken. Mocht die sereniteit inspiratie voor nieuwe ideeën hebben opgeleverd, dan konden die meteen op de ideeënboom worden geprikt!
Het weer was prachtig, overal enthousiaste deelnemers en een fantastische organisatie. Kortom een geslaagde dag en ik zie uit naar de volgende activiteiten van de Culturele Steenoven.

Tekst/foto’s: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
en Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *