Pauselijke onderscheiding voor Piet Happel

Op 25 september j.l. ontving Piet Happel in de Sint Jan in Den Bosch de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Deze werd hem opgespeld door pastor Ton Sip voor zijn verdiensten voor de kerk. Het verzoek om hem deze onderscheiding toe te kennen was gedaan door dhr. Piet Spijkers en pastor Ton Sip namens de Byzantijnse gemeenschap in Nederland. Een verzoek wat helemaal in het Latijn moet worden opgesteld, goed onderbouwd en na instemming van de pauselijke nuntius in Nederland moet worden goedgekeurd door een commissie in Rome.
Piet heeft zich gedurende vijftig jaar ingezet voor het Tilburgs Byzantijns Koor. Eerst als lid van het koor en vanaf 1987 als dirigent. Het leiden van een Byzantijns koor vergt, naast muzikaal talent en de kunst van het dirigeren heel veel extra kennis. Om die kennis te vergaren is Piet 8 jaar lang door zijn voorganger, ingevoerd in de Kerkslavische taal en de Byzantijnse muziek. De taal is een liturgische taal, lijkend op het huidige Russisch. Het schrift bestaat uit andere tekens dan ons alfabet. Piet vertelt dat een koorlid ongeveer vijf jaar nodig heeft om de uitspraak goed te beheersen. Piet beheerst de achtergronden zodanig, dat hij de muziek en gezangen van een Byzantijnse kerkdienst helemaal kan voorbereiden voor het koor, inclusief de fonetische beschrijving, zodat koorleden de teksten kunnen uitspreken. Met het koor heeft hij ook muzikale reizen gemaakt naar Kiev, Moskou en Sint Petersburg. Ook zijn er vijf CD’s opgenomen, die tot in Amerika zijn verkocht. Op Youtube kan men Piet Happel als dirigent in actie zien tijdens een uitvoering in de Broekhovense kerk.
Voor wie eens wil horen hoe deze muziek klinkt, dat kan via deze link https://youtu.be/GPcFgEURvGg
Zijn onderscheiding heeft Piet gekregen vanwege deze verdiensten, maar velen in Udenhout kennen hem, omdat hij ook 25 jaar dirigent is geweest van het Gemengd koor Udenhout. Bij dat jubileum ontving hij destijds een koninklijke onderscheiding.
De wegwijzer feliciteert Piet van harte met zijn onderscheiding en wenst hem en zijn huidige Byzantijnse koor, Svjetje Tiechiej nog vele mooie uitvoeringen.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer en Lia Happel

1 antwoord
  1. Els Thal van Hest zegt:

    Piet van harte proficiat met je Pauselijke onderscheiding.
    Las het in de Wegwijzer bij onze dochter. Fijn te zien wat jullie doen.Mooi werk.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *