Udenhout aan de kook

Lekker koken, lekker eten, lekker drinken, verrassing, gezelligheid, nieuwe mensen ontmoeten. Dat zijn de ingrediënten van Udenhout aan de Kook.

Al voor de negende keer (Corona gooide een keer roet in het eten) is dit culinaire en sociale evenement in Udenhout georganiseerd door een groep enthousiaste mensen bestaande uit René, Tamar, Harrie, Marc, Annette, Marije en Jeroen. Wat is het recept van Udenhout aan de Kook? Deelnemers van alle leeftijden geven zich voor 20 euro p.p. als stel op. Dit jaar zijn dat 42 stellen, 84 personen in totaal. Sommige deelnemers doen voor het eerst mee, anderen zijn ieder jaar van de partij. Dit jaar is er nieuwe aanwas met name vanuit wijk Den Bogerd. Nieuwe inwoners maken van Udenhout aan de Kook gebruik om mensen in het dorp te leren kennen. Ieder stel maakt een voorgerecht, hoofdgerecht, of toetje. De organisatie bepaalt wie wat gaat maken en maakt een planning wie waar wanneer gaat eten, het grootste werk van de hele organisatie. Het evenement begint al op vrijdagavond bij Slijterij Kuypers met de uitgifte van de wijn, die  zaterdagavond aan de diverse tafels gedronken gaat worden. Op zaterdagmiddag fietsen de organisatoren rond om enveloppen af te geven bij de deelnemers met het bericht wie waar moet zijn voor het voorgerecht. Het is voor hen meteen een mooie gelegenheid om in andermans keuken te kijken, te ruiken en te proeven. Om kwart voor 7 gaat iedereen aan tafel voor het voorgerecht. Na het voorgerecht ligt er weer een enveloppe klaar met de mededeling wie waar het hoofdgerecht gaat nuttigen. Per fiets verplaatsen alle deelnemers zich naar het opgegeven adres. Zelfde procedé na het hoofdgerecht. Zo gebeurt het dat de deelnemers een keer thuis gasten ontvangen en twee keer mogen aanschuiven bij anderen, telkens in een andere samenstelling. De  organisatie zorgt ervoor dat er geen bevriende stellen bij elkaar aan tafel schuiven, maar dat deelnemers bij elk gerecht (min of meer) onbekende personen treffen. Er wordt de deelnemers gevraagd tijdens de maaltijd foto’s te maken van de gerechten, van de gezelligheid, van bijzondere ontmoetingen. Na afloop van de maaltijd worden alle deelnemers verwacht bij Café ‘t Centrum voor koffie, een afzakkertje en het uitwisselen van recepten en leuke ervaringen. Ook worden de winnende foto’s van de avond bekend gemaakt en de makers ontvangen een leuke prijs.
Fotograaf Henny en ik mogen op zaterdagavond een kijkje nemen op twee locaties. Op een locatie wordt nog volop gekookt, op de andere locatie wordt genoten van een heerlijk voorgerecht. Gezelligheid alom, goede samenwerking, mooi gedekte tafels, mooie gerechten, mooie onderlinge ontmoetingen en gesprekken. Kortom een heerlijk evenement.

Kende je Udenhout aan de Kook nog niet? Ben je “lekker gemaakt”? Meld je dan zeker volgend jaar als deelnemer aan. 

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.