17 december 2022 Kerst in Biezenmortel

Zaterdag 17 december van 16.30-19.30 is de kersttocht in Biezenmortel. Jan van Esch en Dorothé Bastiaansen-Kroot vertellen er enthousiast over. 
Toen 22 jaar geleden de eerste gesprekken plaatsvonden over een eventuele fusie van de parochies Berkel, Udenhout en Enschot bespraken de kerkbesturen of het mogelijk was om al iets gezamenlijk te doen. Toen is de kersttocht geboren. Een kersttocht georganiseerd door en deelnemers uit de drie parochies en om de beurt georganiseerd in één van die parochies. In 2001 was de eerste tocht in Berkel. Toen in 2012 bleek dat ook de parochie van Biezenmortel bij de gefuseerde parochie Johannes XXIII zou komen, had pater Sjef van Biezenmortel het idee om aan te sluiten bij de kersttocht. Zo werd het evenement in 2016 voor het eerst in Biezenmortel georganiseerd. De foto’s geven een impressie van die gebeurtenis.
Door corona is de kersttocht twee keer niet doorgegaan en daardoor heeft het lang geduurd voordat Biezenmortel opnieuw aan de beurt is
gekomen. De organisatie wil voorkomen dat corona opnieuw roet in het eten gooit en heeft daarom de organisatie iets aangepast.
Was het tot dit jaar altijd zo dat iedereen binnen een bepaalde tijd kon starten en dezelfde route móest lopen, zal het dit jaar anders gaan. Bezoekers kunnen tussen 16.30-19.30 het evenement bezoeken en kunnen zelf bepalen waar ze heen gaan en op welke wijze ze willen genieten van de muziek en de kerstsfeer. Ieder maakt zijn eigen tocht en kan drukke punten vermijden. De stuurgroep noemt het evenement daarom ook “Kerst in Biezenmortel”.
Tijdens het bezoek kan men genieten van verschillende koren en orkesten en nog andere bijzondere (muzikale) uitingen. Verschillende dieren en een levende kerststal zijn er. Men kan zich opwarmen bij een kampvuur en wat eten en drinken bij de Vorselaer. Dit alles natuurlijk in kerstsfeer. Alles bevindt zich in de driehoek van de school, de Vorselaer en Beukenhof. De vorige keer waren er in Biezenmortel zo’n 1500 bezoekers en die worden ook deze keer verwacht. Een stuurgroep zorgt voor de organisatie. Op dit moment is Jan van Esch de voorzitter van de stuurgroep. Hij geeft aan dat nieuwe leden voor de stuurgroep welkom zijn. Dus wie zich tussen september en januari in wil spannen om komende jaren een succesvolle kersttocht mee te organiseren in de aangesloten parochies graag een telefoontje naar hem: 013-5331518.
Naast deze stuurgroep is de kersttocht jaarlijks een succes door de bijdrage van de 40 vrijwilligers die de kersttocht mee opbouwen en
natuurlijk door alle deelnemers. Alle orkesten, koren en andere deelnemers doen dit belangeloos. Om de kosten te dragen zal dit jaar, naast een collectebus ook een bijdrage via QR-code gegeven kunnen worden.
De opzet van deze vernieuwde kersttocht en het tipje van de sluier dat al wordt opgelicht is veelbelovend en zal veel mensen naar Biezenmortel trekken op 17 december.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Pieter Michielsen, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *