KTK is meer dan biljarten

Bijna 50 jaar geleden (in oktober 1974) zag Senioren Biljart Vereniging KTK het levenslicht. Intussen is de club groot geworden met thans 78 leden. Daarvoor is méér nodig dan één biljart in een café.
“We hebben gelukkig een prima ruimte in ’t Trefpunt”, vertelt voorzitter Ton Brekelmans mij. “Met vier biljarttafels (2.30 x 1.15 m.), een bar, keuken, toilet, tafels, stoelen enz. Ook is er een groot beeldscherm met leden-informatie zoals wedstrijdschema’s, competitie-overzichten e.d.”
Ton geeft aan dat je vanaf 55 jaar lid kunt worden van KTK (vroeger stond dat voor “Krijt Te Kort”). Ook dames zijn zeer welkom. De club is van maandag t/m vrijdag open van 09.00 tot 17.00 uur. In de voormiddag kan men vrij biljarten. In de namiddag zijn drie tafels gereserveerd voor de vele competities, waaraan de leden deel kunnen nemen. Die competities spelen zich af op vele niveaus. De cracks van KTK zijn uiteraard ingedeeld in een andere klasse-sterkte dan de beginnende biljarters. Daartussen zitten allerlei andere, verschillende niveaus. Dat geldt zowel voor interne (binnen de club), als voor externe competities. Zo spelen leden van KTK in zeven klasse-sterkten (met zeven KTK-teams) in de “Hart van Brabant”-competitie.
Daarnaast is er het Open Udenhouts Kampioenschap, waaraan iedereen mag meedoen; zowel leden als niet-leden van KTK. Deze wedstrijden worden in augustus gespeeld. Overigens is het geen must om wedstrijden te spelen. Er zijn ook leden die alleen maar “voor de fun” komen biljarten.
Vrijheid, blijheid dus en dat komt de sfeer in de club beslist ten goede. Mede ook dankzij beheerder Wil van Gestel en de vele vrijwilligsters (gastvrouwen) die er voor zorgen dat er een gezellig kopje koffie of glaasje kan worden gedronken. Sta je te biljarten, dan krijg je het gewenste drankje zelfs bij de biljarttafel geserveerd. Niemand hoeft derhalve uit zijn concentratie te raken.
Ton geeft aan dat de club eigenlijk minimaal zo’n 70 leden nodig heeft. “Met dat aantal kan de contributie redelijk laag blijven”, zegt hij. “Dan blijft het lidmaatschap betaalbaar voor iedereen. Alleen moeten de kosten (vooral energiekosten) dan niet te extreem stijgen”. Om dit ledenaantal te garanderen is er een soort “ledendrempel” bedacht. Zijn er meer dan 70 leden, dan hebben nieuwe aanmeldingen uit Udenhout, Biezenmortel en de wijk Besterd (officieel Berkel-Enschot) altijd voorrang. Zijn er minder, dan is iedere nieuwkomer welkom bij de club.
Ton vertelt me ook nog dat leden les kunnen krijgen in de spelsoorten libre en driebanden. Daar komt in de toekomst wellicht ook nog bandstoten bij, want de club is van plan om ook voor deze discipline competities te gaan organiseren.
In de verdere toekomst zal KTK ook nog een bijzondere mijlpaal gaan passeren: het gouden jubileum! Dat zal, met allerlei bijzondere activiteiten, gevierd gaan worden in oktober 2024.

Tekst: Jan de Kort; De Wegwijzer
Foto: Henny Schilders; De Wegwijzer

1 antwoord
  1. Peter Verspeek zegt:

    Kan ik als geboren Udenhouter, nu in Oisterwijk wonend in aanmerking komen om bij jullie te komen biljarten. Het lijkt mij een leuke club. Ik wil het spe graag verder leren en speel nu een moyenne van 1.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *