De 20e Sprokkel van Erfgoedcentrum ’t Schoor

Op vrijdagavond 3 maart is de 20e Sprokkel van Erfgoedcentrum ’t Schoor gepresenteerd in ’t Plein. 20 jaar geleden gaf het Erfgoedcentrum al wel regelmatig een boek uit, maar niet zo frequent. Jan Denissen, van het schrijversteam, opperde toen het idee om ieder jaar een klein boekje uit te geven met korte verhalen en artikelen. Dat zou continuïteit in publicaties geven, het zou ruimte bieden aan korte verhalen die niet echt bij een bepaald thema horen en gastschrijvers zouden de mogelijkheid krijgen om een bijdrage te leveren. Het idee vond weerklank. De naam Sprokkels gaf prima aan wat de bedoeling was: we sprokkelen ieder jaar leuke arti kelen bij elkaar.

Niemand zou hebben kunnen vermoeden dat dit zo’n succes zou worden. Inmiddels de 20e Sprokkel. Zoals ook de 10e Sprokkel een editie was in kleur, is ervoor gekozen om ook deze jubileum Sprokkel in kleur uit te voeren. Daarvoor zijn onderwerpen gezocht die beter tot zijn recht komen in kleur en de thema’s kunst en natuur springen er daarbij uit.

Tijdens de presentatie heeft Jan Denissen laten zien welke mooie bomen Udenhout heeft. Waar deze staan en waarom ze bijzonder zijn. Udenhout heeft een lange relatie met hout en bomen, wat we terugvinden in de naam  Udenhout. Vele beroepen en bedrijven hadden en hebben daarmee te maken zoal boomkwekers, boomrooierijen, houthandelaren en in het verleden ook veel klompenmakerijen.

Na dit boeiende verhaal kwam de naaldkunst van Luce Vermeer prachtig in beeld. Lia Clement-Verhoeven vertelde over kunstwerken van Luce Vermeer aan de hand van mooie foto’s. Naaldkunst die zo fijntjes is toegepast dat het wel schilderijen lijken. Kunstwerken die zij ook geschonken heeft aan Udenhout en waarvan er een aantal hangen in het oude Raadhuis. Ook heeft zij een prachtig gildevaandel gemaakt. Door deze kunstwerken zal Luce Vermeer, overleden in 1987, blijvend herinnerd worden in Udenhout.

Na deze prachtige presentaties liet voorzitter Kees van Kempen foto’s zien die we tot nu toe alleen in zwart-wit kenden en die nu, door moderne technieken, van kleur waren voorzien. Daardoor kregen we toch weer een heel andere indruk van eerder bekende beelden. Twee van deze foto’s, van de Kuilpad en de molen ziet u in deze Wegwijzer. Een prachtig voorgedragen gedicht van Martin de Ruijter gaf weer een andere sfeer op deze avond.

Na deze inleidingen overhandigde Kees van Kempen het eerste exemplaar van Sprokkels 20, onder waarderende woorden, aan Arjan Robben. Arjan die alle jaren de vormgeving en layout  uitvoerde.
De afwisseling bezorgden de meer dan 100 deelnemers een heel boeiende avond. Zo boeiend dat de meesten naar huis gingen met een Sprokkel nummer 20 onder de arm. Voor wie niet bij de presentatie was: Sprokkels 20 is te koop voor € 12,50 bij Hoppenbrouwers en The Read Shop/DA drogist in Udenhout en bij bakker Geerts in Biezenmortel en natuurlijk elke donderdag van 11.00-15.00 bij ‘t Schoor.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto bewerking: Jan van Oevelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *