De bijzondere hobby van Willie Mc Vean

Doedelzak spelen
In vol ornaat worden we ontvangen door Willie McVean, doedelzakspeler. Helemaal zoals we ons een doedelzakspeler hadden voorgesteld. Aan het accent van zijn onberispelijk Nederlands is te horen dat hij oorspronkelijk uit Schotland komt. Geboren in Kilmicheal Glassery en opgegroeid in Inveraray aan het begin van de highlands. Omdat hij vanaf zijn 11e doedelzak speelde en vroeg het leger in ging, werd hij ingedeeld in het regiment van The Royal Scots Dragoon Guards, het regiment met een doedelzakband.
De tien jaar die hij in dienst doorbracht was dan ook in deze band en ging hij de hele wereld over om te spelen bij militaire taptoes, tournees, herdenkingen etc. Muzikaal hebben zij grote successen gehad, het grootste was met de single “Amazing Grace” wat in het Verenigd Koninkrijk 6 weken nummer één heeft gestaan in de hitparade. Zij hebben ook diverse gouden en platina platen gescoord. Vanwege de liefde belandde hij in Nederland waar hij vanaf 1979 woont.

Doedelzak leren spelen is moeilijk vanwege de techniek. Het kost veel oefening om dat te leren beheersen. Daarnaast is het zo dat men alle stukken uit het hoofd speelt. Willie heeft zo’n 30 à 40 nummers, die bij uitvoeringen worden gespeeld, helemaal paraat. Daarnaast heeft hij zo’n 300 à 400 nummers in zijn hoofd die hij na enkele maten muziek weer naar boven kan halen. Spelen doet hij bij de Dutch Pipes and Drums in Tilburg. Een bloeiende vereniging waar hij ook 33 jaar muzikaal leider is geweest. Met die band wordt zo’n 15 à20 keer per jaar opgetreden, waarvan 6 keer bij meerdaagse taptoes of tournees in heel Europa. Bijzondere optredens waren Taptoe Noorwegen, voor de koning en een optreden voor Queen Elisabeth en Koningin Beatrix. Willie treedt ook vaak alleen op. Meestal bij herdenkingen op militaire begraafplaatsen of bijeenkomsten met veteranen. Daarvoor en omdat hij ook ambassadeur voor Tilburg is, is hij onderscheiden als ridder van Oranje-Nassau. Voor zijn inzet voor het Schotse regiment heeft hij de Queen Elisabeth onderscheiding gekregen. Willie heeft model gestaan voor een standbeeld in de Tilburgse bevrijdingstuin, ter ere van the 15e Scottish Division, die Tilburg mede heeft bevrijd.

Willie ziet er prachtig uit in zijn tenue. Hij heeft wel zo’n vijf verschillende tenues, die zich ook onderscheiden in “day-dress” of “full-dress”, waarbij de laatste uitbundiger is en meer versieringen heeft. Iedere clan in Schotland heeft een eigen ruitmotief. De kousen hebben dezelfde kleuren als de ruit van de kilt en vormen zo een mooi geheel zoals op de foto goed te zien is. Aankleden valt nog niet mee. Bij een uitvoering heeft daarom iedereen ook een ‘kledingmaatje’ die helpt met aankleden.
Het aantal vragen voor optredens neemt de laatste tijd weer toe. De Dutch Pipes and Drums is een bloeiende vereniging met 25 doedelzakspelers, 14 drummers, dansers en nog ongeveer 12 leerlingen. Gezien deze bloeiende vereniging, de vele vragen voor uitvoeringen en zijn enthousiasme zal Willie nog vaak te horen zijn als doedelzakspeler.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

2 antwoorden
 1. Jac Madou zegt:

  Beste Wilma,

  25 jaar geleden gingen we op zoek naar een doedelzakspeler, voor begeleiding op onze trouwdag. Via via zijn wij toen bij Willie Mc Vean terecht gekomen.
  Voor ons was dit mede door zijn inbreng een onvergetelijke dag.
  Hopelijk is dit de Willie mc Vean naar wie wij op zoek zijn. Ter herinnering, hij speelde toen een nummer
  van Paul McCartney, mull of Kintyre.

  In afwachting op jou reactie.

  Gr Jac en Wilhelmien

  Beantwoorden
 2. Jac Madou zegt:

  Beste Wilma de Jong- Verspeek,
  Het is alweer 25 jaar geleden dat we Willie Mc Vean hebben leren kennen. In dat jaar 1998 zijn we nm getrouwd. We waren allebei ontzettend gecharmeerd van doedelzak muziek en hebben toen aan Willie gevraagd om onze trouwdag te begeleiden, samen met een zangkoortje peeljuweel.
  Willie zijn we daarna helaas uit het oog verloren, maar nu zouden we na 25 jaar alsnog graag in contact willen komen met Willie.
  Gr Jac en Wilhelmien

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *