De bijzondere huisdieren van Wilna en Geert Boink

Wilna en Geert Boink

Als ik arriveer komt er een enthousiast blaffende en rondspringende hond op mij af. Is dit het bijzondere huisdier van de familie Boink? Een hond, kat, konijn of cavia daar denk ik meestal aan bij het begrip huisdier. Niet bij Wilna en Geert.
Zij zijn fervente leden van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Zelf hebben zij koeien en geiten die daaronder vallen. Geert noemt Wilna: een behoeder van levend erfgoed!

De geiten: de Nederlandse Landgeit
Wilna is degene die is opgegroeid met geiten en een levenslange liefde voor die dieren heeft opgebouwd. Tijdens een keuring in het openluchtmuseum in Arnhem zag ze voor het eerst een Nederlandse Landgeit en was verkocht. Dat is de geitensoort die je op schilderijen van de 16e en 17e eeuw tegenkomt. Mooie lange haren, horens en een sik. Zo één wilde ze.

Het viel haar nog niet mee om aan zo’n geit te komen. Ze kreeg een tip waar zo’n geit te koop was omdat die de hele dag en nacht mekkerde en mensen er ‘gek’ van werden. Voor haar een geluk dat die mensen totaal geen verstand van geiten hadden want de geit mekkerde zoveel omdat ze ‘rits’ was, oftewel hunkerde naar een bok. Die koop was de start van een hele fokkerij. Nu heeft ze 13 geiten en 17 bokken. Die laatste zijn er vooral voor de begrazing van natuurgebieden. Waren deze geiten begin jaren ’60 bijna verdwenen, door een intensief fokprogramma zijn er nu meer, maar nog steeds bedreigd. Omdat ze door de komst van Den Boogerd, alles rondom huis moesten herinrichten hebben ze dit jaar geen jonge geitjes. Gelukkig hebben ze een wei aan de overkant kunnen huren en volgend jaar zullen die er zeker weer zijn.

De koeien: Lakenvelder koeien
Wie heeft ze niet ergens zien staan? Mooie rode of zwarte koeien met in het midden een witte baan oftewel: Lakenvelder. Die witte baan heet ook het laken. Soms mislukt het en wordt het een ronde witte bol. Wilna en Geert hebben nu drie koeien en een stier die dit jaar drie mooie kalfjes kregen. Wilna kijkt vooral of het een mooi type koe is en pas dan naar het witte laken. Dat komt wel. Dat ze daar gevoel voor heeft blijkt wel uit de vele prijzen die ze gehaald heeft. De vele bordjes “waardevolle koe”, hangen in de keuken onder elkaar. Een dergelijk predicaat verleent de Vereniging Lakenvelder Runderen wanneer een koe goede kalveren heeft voortgebracht.

Dierenliefhebbers zijn ze en dat brengen ze ook over, want bij vertrek arriveert hun dochter met kleinzoon én een hond. Ook die zijn natuurlijk welkom. Het is een heel gezellige menagerie bij de familie Boink met prachtige dieren, levend erfgoed!

 

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *