“Een sprong in het diepe”

Hoe kijken ze terug en vooruit?
Nu voelen ze zich nog thuis in de vertrouwde omgeving van de drie basisscholen in Udenhout en Biezenmortel, maar na de schoolvakantie gaan de schoolverlaters van groep 8 de overstap maken naar een voor hen nog onbekende middelbare school in de omgeving.

Janske loopt al vanaf de peuterspeelzaal rond in de Franciscusschool in Biezenmortel. “Leuk dat ik iedereen hier ken. In de combiklassen was ik meestal de oudste, maar wel de kleinste”. Het hoogtepunt van de afgelopen jaren vindt Janske het feest rondom het 100 jarig bestaan van de school. Ze verheugt zich op de festiviteiten rondom het afscheid van groep 8. Een BBQ bij een klasgenoot, bezoek aan de Efteling, het uitzwaaien op school, de toer in auto’s door Biezenmortel en de filmavond in Beukenhof in glitter en glamour stijl, waar het gezin en nog 4 andere genodigden welkom zijn. Janske vindt het leuk dat haar opa’s en oma’s mee gaan. Haar sjieke zwarte feestjurk hangt al klaar. Janske gaat komend schooljaar naar de VMBO-T stroom van het Durendael College in Oisterwijk. Een grote school, die wel al een beetje bekend is, omdat broer Loek er al naar toe gaat. Toch zal ze de kleine school gaan missen: “Ik ben niet zo van druk”. Gelukkig gaan twee klasgenootjes met haar mee. Janske heeft al een meeloopdag gehad, dat was heel leuk. “Er zitten leuke meiden in de klas, ook de twee oude klasgenootjes”. Ze gaat samen met vriendinnen of met broer Loek fietsen naar Oisterwijk. Haar beste vriendinnen gaan naar het Maurick College in Vught, maar gelukkig wonen ze vlakbij en zal ze ze zeker blijven zien. Janske verheugt zich op de nieuwe vakken op Durendael, vooral op techniek en proefjes bij scheikunde. Haar nieuwe schooltas en schoolspullen moet ze nog uitzoeken. Maar eerst is het nog vakantie. Janske gaat zelf op scouting kamp en gaat ook mee als hulpleiding bij haar zusje Fiene, die in de kaboutergroep zit.

Stijn van de Wichelroedeschool heeft een leuke tijd op school gehad. De fijnste vakken op school vond hij gym en spelling. Ook techniek was leuk. Het bezoek aan de Efteling in groep 7 vond hij een van de leukste dingen van de schooltijd. Hij gaat de vrienden en vriendinnen het meest missen. De laatste schoolweken zijn heel erg leuk. Het schoolkamp (twee nachten slapen in Hoogeloon en een nacht op school), een autotoer door Udenhout, en het eindfeest. En niet te vergeten de eind musical op het grote podium in ’t Plein met als thema Kringloop. “Ik ben tweedehands, mijn vriend is eerstehands”. Stijn gaat naar de Havo op het Cobbenhagen College in Tilburg. Hij heeft lang getwijfeld over de schoolkeuze. “De open dag op Durendael was erg leuk. We mochten allerlei leuke dingen doen zoals koekjes bakken”. Maar zijn moeder heeft hem verteld dat koekjesbakken op de Havo niet veel zal gebeuren. Hij vindt het wel een beetje spannend om naar Cobbenhagen te gaan. Fijn is dat meerdere leerlingen van de Wichelroede met Stijn meegaan, waaronder een jongen uit zijn voerbalelftal. Een andere jongen van zijn voetbalelftal komt bij hem in de klas. De school is al een beetje bekend. Broer Tim zit ook op Cobbenhagen. “Qua nieuwe leerstof wil ik wel door, qua gezelligheid niet” vertelt Stijn. Hij kijkt uit naar de lessen waarin hij kikkers mag ontleden, een hart vasthouden. En hij heeft zin in het schoolfeest op Cobbenhagen. Maar eerst gaat Stijn nog op voetbalkamp en op vakantie. Er moeten nog wel schoolspullen gekocht worden waaronder een laptop, “iets wat gewoon nog moet”.

Ryan wordt deze zomer uitgezwaaid op Basisschool de Mortel. Het leukste van de schooltijd vond hij het buitenspelen, zeker op het nieuw ingerichte schoolplein. De schoolkampen in groep 7 en 8 vond hij ook erg leuk. “Het was jammer dat het zoveel regende tijdens het schoolkamp van groep 8, bij vertrek ging de zon schijnen”. Juf Kristel, die als een rode draad door zijn hele schooltijd met hem meeliep, zal Ryan het meeste missen. Zijn jongere broer Owen blijft nog op school, Ryan zal dus zeker nog wel een keer op school “binnenwippen”. De laatste twee weken wordt er nog hard geoefend voor de eindmusical in ’t Plein met als onderwerp “Vliegveld Happy Holiday”. De schoolverlaters gaan nog samen zwemmen. Ook worden ze in een huifkar feestelijk door het dorp rondgereden en aansluitend aan die tocht is er een galafeest met een heuse DJ. “Er wordt niet meer gewerkt”. Ryan gaat na de zomervakantie naar Onderwijscentrum (OC) Leypark in Tilburg, naar het VMBO binnen het speciaal voortgezet onderwijs. Hij gaat elke dag met de bus reizen. Dat vindt hij leuk, want reizen met trein en bus is de grootste hobby van Ryan. Hij heeft al een middag mogen wennen op de nieuwe school. Hij heeft er zin in, maar vindt het ook een beetje spannend. Het leukste vindt Ryan dat hij eindelijk een meester krijgt. “Op deze school heb ik nooit een meester gehad”. Ook vindt hij het fijn dat hij veel gaat werken met computers, want behalve van reizen houdt Ryan ook van gamen. Hij krijgt nog een nieuwe laptop voor school, een grote rugzak is al gekocht. Maar eerst nog op scouting kamp en op vakantie.

De Wegwijzer wenst alle schoolverlaters een fijne vakantie en daarna een hele goede start op hun nieuwe school. Graag horen we over een jaar hoe het eerste schooljaar bevallen is, en of alle verwachtingen en wensen uitgekomen zijn.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *