Sport zonder publiek

Een partijtje sjoelen. We doen het allemaal wel eens. Op een familiebijeenkomst, een buurtfeest, of op de camping. De een wat fanatieker dan de ander. Maar Miet en Chris Rokven uit Biezenmortel beoefenen het als sport en zijn er goed in.

Miet is afgelopen mei kampioen van Zuid Nederland geworden. De beste over het hele seizoen in de D klasse. Chris speelt in de C klasse. In 2018 waren Chris en Miet zelfs beiden kampioen in hun klasse en kwam Omroep Brabant op bezoek en zijn ze op tv geweest. In Corona tijd lag alles stil. “Erg genoeg” volgens Miet. “Ik moet die beker toch weer terug hebben” was haar idee, “en het is gelukt!” Het wedstrijd seizoen loopt van september tot mei. In die maanden zijn Miet en Chris (bijna) iedere zaterdagavond op pad om een wedstrijd te spelen. Van Beneden Leeuwen tot Kruisland (bij Roosendaal). Half juli gaan ze in training. Vanaf die tijd, totdat het seizoen afgelopen is, komt iedere avond “de plank op tafel” en wordt er een uur lang geoefend.
Hoe komt iemand er toe om als sport te gaan sjoelen? Miet heeft altijd al gesjoeld bij vereniging de Vrolijke Schuivers uit Bavel. Haar vaste sjoelavond was donderdag. Voor de viering van haar 70 ste verjaardag zocht Miet een verhuurbedrijf. Via een advertentie in de Wegwijzer kwam Miet bij het verhuurbedrijf van Chris terecht. Chris was geen onbekende. Miet en Chris waren vroeger buren. Chris, die 6 jaar jonger is dan Miet (“ik ben de toyboy van ons”) speelde met de broers van Miet. Ze kregen zo’n 14 jaar geleden verkering met elkaar. Dinsdagavond, donderdagavond en in het weekend was het “vrijersavond”. Op een donderdag vroeg Miet aan Chris om een keer met haar mee te gaan sjoelen. “Dat is toch niks voor mannen”, was de eerste reactie van Chris. “Dat doet enne vent toch nie”. Maar het beviel wel. “Ik was beter dan ik dacht”. Sinds die tijd hebben ze een gezamenlijke hobby.
De truc bij het sjoelen is om in elk vak evenveel stenen te schuiven. Dat levert de meeste punten op. In elk vak moeten toch wel minimaal 6 stenen terecht komen om een goede score te behalen. Degene met de meeste punten aan het eind van het seizoen mag zich kampioen noemen en kan promoveren naar een hogere klasse.

Miet kan komend seizoen in de C klasse gaan spelen, maar ze blijft in de D klasse. “Daar ken ik alle spelers. We hebben veel gezelligheid onder elkaar. Ons kent ons”. Chris en Miet vinden het jammer dat de sport nauwelijks jonge leden kent. De gemiddelde leeftijd van de spelers is 70-75 jaar. Waar er jaren geleden nog 200-300 spelers per avond waren, zijn dat er nu nog zo’n 40. Hoe dan ook, zij beleven er nog altijd veel plezier aan.

Wanneer er een volgende keer een sjoelbak bij ons thuis op tafel komt, zal ik zeker denken aan Miet en Chris, die er steengoed in zijn.

Tekst: Nelleke Sträter, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *