Rembrandt on tour in De Eikelaar

Dinsdagochtend 26 september klinken vrolijke muziekklanken als ik de Eikelaar binnenkom. Afgaand op de muziek kom ik langs kleurrijke schilderijen van Henri Hess. Naast zijn zelfportret zijn landschappen, dieren en bloemen onderwerp van zijn schilderijen.

De muziek en de schilderijen volgend, kom ik in het atrium, waar veel belangstellenden zich verzameld hebben voor de opening van Rembrandt on Tour.

Naar aanleiding van een schilderbeurt van een van haar locaties in de kleuren van het Rijksmuseum, kwam ’t Heem in aanraking met ‘Rembrandt on Tour’. Zij hebben een twee weken durend festijn ‘Rembrandt on Tour’ georganiseerd en de opening vindt nu plaats. Floor de Vroome, bestuurder bij ’t Heem onthult samen met bewoonster Els Jansen de replica van de nachtwacht van Rembrandt. Het Rijksmuseum in Amsterdam stelt de replica, op ware grootte (4,5 x 5 meter), beschikbaar aan verpleeg- en verzorgingshuizen. De replica blijft twee weken in de Eikelaar en daar heeft men een prachtig programma omheen gemaakt. Vandaag de opening, gevolgd door een kunstquiz. De opening wordt mede verzorgd door leerlingen van 2College Waldorfstroom uit Tilburg. Zij hebben deze week een sociale werkweek en lopen 3 dagen ‘stage’ in ’t Heem.

De komende weken kan men op de foto met de Nachtwacht, is er een Pracht&Prul bingo, een kunstige muzikale middag, kan met aan de gang tijdens “Creatief met kwasten’ en is er een workshop natuurlijke kleurstoffen en een spellenochtend.

Speciale aandacht is er voor kinderen. Groep 7-8 van de Wichelroede komen bij de Nachtwacht een geschiedenisles volgen over de Gouden Eeuw. Men is welkom om aan te schuiven in deze schoolklas. De peuters van Duimelotje komen op bezoek en gaan opa’s en oma’s schilderen.

De ondernemersvereniging Udenhout en de Zonnebloem hebben deze activiteiten aangegrepen om een kunstroute in Udenhout samen te stellen en daarmee aan te sluiten bij deze activiteiten. Al wandelend kom je bij ondernemers diverse kunststukken tegen. Routes van deze kunsttocht liggen in de Eikelaar en bij de ondernemers.

Floor de Vroome licht toe dat men streeft naar leuke weken, maar dat dit ook een activiteit is waarmee de Eikelaar weer meer verbinding krijgt met de mensen uit het dorp. Door corona is dat een tijd minder geweest en men wil dit graag weer meer.

Dus alle inwoners uit Udenhout: ga kijken in de Eikelaar, sluit je aan bij een activiteit en wandel de kunstroute.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *