Sta jij ook AAN ?

Met het korter worden van de dagen, wordt je fietsverlichting weer van levensbelang. Daarom vraagt Veilig Verkeer Nederland hier aandacht voor. Niet alleen de VVN trouwens. Ook moeder van twee pubers vroeg ons om wat aandacht aan de veiligheid van fietsers te besteden.
 
Fiets je met fietsverlichting aan, dan verklein je de kans op kleerscheuren of erger met 20%. Je valt dan namelijk meer op voor andere weggebruikers en je ziet de weg voor je een stuk beter. Gelukkig gaan de meeste fietsers goed zichtbaar over de weg, maar als op een willekeurige avond door Udenhout of Biezenmortel rijdt, dan valt op dat dat nog lang niet voor iedereen geldt.  Sta jij ook AAN ?  Veilig Verkeer Nederland helpt je daarbij.
 
Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar het gebruik van vaste verlichting heeft veel voordelen. Daarom is Veilig Verkeer Nederland hier voorstander van.
 
Hoe val jij op?
Je kan zelf al veel doen om lekker op te vallen in het verkeer.
 
1. Zet je fietslicht aan
Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.
 
2. Check je fiets
Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN-fietscheck (gebruik QR-code) Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.
 

3. Val op met je kleding
Bij regen, schemering en in het donker valt felle of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen. 
 
Lees alle tips van Veilig Verkeer Nederland met de QR-code of op vvn.nl 
 
Bron: Veilig Verkeer Nederland
Foto: Henny Schilders, De Wegwijzer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *