Met veel plezier swingen bij Vincentius

Toen ik afgelopen vrijdagochtend in de buurt van de kapel van Vincentius kwam, hoorde ik de muziek al. Enthousiast vroeg iemand me of ik voor het Danspaleis kom en leidt me met veel plezier naar binnen.
De muziek dompelt me onder en ik zie een heel kleurrijke, versierde kapel, met slingers, discolampen en een disjockey. In de kapel dansen ongeveer 70 ouder wordende cliënten van Vincentius onder begeleiding van 12 professionele dansers van het Danspaleis. Ook met een rolstoel en rollator is het mogelijk om te dansen samen met de begeleiders van zowel het Danspaleis, DELA als van de dagbesteding van Vincentius.

Iedereen danst en swingt. De variatie in muziek en dans is groot. De polonaise op het lied van Feyenoord, “Hand in hand, kameraden” een dans op “Brabant” van Guus Meeuwis en daarna de sirtaki. Ik zie een van de deelnemers eerst rustig zittend, opspringen als de sirtaki op het hoogtepunt komt en fanatiek meedoen. Een dame klapt heel hard mee vanuit haar rolstoel, een ander zit te genieten aan een glas limonade. Iedereen geniet zichtbaar, ook de begeleiders.
Na het dansen is er een gezamenlijk lunch met poffertjes en broodjes knakworst.

Het Danspaleis is een stichting die álle ouderen vitaal en inclusief wil houden. Haar motto is “Tankstation van levensvreugde”. Haar medewerkers komen, bouwen een disco met dansvloer en zorgen dat iedereen mee kan dansen, genieten, en mensen ontmoeten in een bijzondere omgeving en op een andere dan gebruikelijke manier. Het gewenste muziekgenre kan worden opgegeven. Deze ochtend is gevuld met allerlei genres: van Nederlandstalig tot pop tot metal.

Het Danspaleis is Vincentius aangeboden door DELA. Bij die organisatie kennen ze “helemaal-voor-een-ander-dag”. Oftewel iedere medewerker krijgt per jaar een dag die hij/zij kan besteden om iets voor een ander te doen. De invulling kan heel verschillend zijn. Een groep van ongeveer 15 DELA medewerkers in Tilburg bedacht dat zij sámen die bijzondere dag in wilden vullen vanuit het motto: “het leven vieren met elkaar”. Door een financiële bijdrage van het DELA-fonds konden ze het Danspaleis naar Udenhout laten komen. En gevierd hebben ze die dag!

Déze helemaal-voor-een-ander-dag is een groot succes geweest.

Tekst: Wilma de Jong-Verspeek, de Wegwijzer
Foto’s: Henny Schilders, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *