Kerst in de Eikelaar

Zondag 10 december. Aankomend bij de Eikelaar staat bij de ingang een enorme sneeuwman die er vrolijk en feestelijk uitziet. Het is duidelijk dat hier iets gezelligs te doen is en dat is de winterfair. In een mooi versierd atrium staan een paar prachtige grote kerstgroepen. Een jongetje is op een workshoptafel een kerststukje aan het maken. Over de hele ruimte verspreid staan er stalletjes. De rode ‘rokken’ en zilverkeurige afdakjes zorgen voor een sfeervol en feestelijk geheel. Mensen lopen geanimeerd rond, eten en drinken wat en kopen bij de diverse stalletjes leuke cadeautjes, versieringen en hebbedingetjes. Van bovenaf klinkt muziek en daar zingt Leon van Gestel allerlei sfeervolle liedjes. Kerstliedjes, ballades, alles wat in deze tijd sfeer geeft. Het hele restaurant zit vol.

In de Eikelaar wonen ouderen. Sommigen vitaal en anderen meer kwetsbaar. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd. Iedereen die er woont kan bij alle activiteiten aansluiten en sommige zijn ook toegankelijk voor bezoekers van buiten. Dat geeft afwisseling in de week, leuke contacten met anderen en houdt mensen zo actief mogelijk. Dat geldt voor het hele jaar door, maar in de decembermaand zijn er allerlei extra activiteiten. Dat begint al met Sinterklaas die ook in de Eikelaar op bezoek komt, maar het accent ligt toch op de kerstperiode. Als je naar het programma kijkt is het een hele toer om met alles mee te doen dan moet je toch een aardige conditie hebben. Na de Sinterklaas wordt gestart met de kerstversieringen. Kerstbomen, lampjes kersttakken, het geeft een feestelijke sfeer. De hierboven beschreven winterfair is de eerste kerstactiviteit. Maar er volgt nog veel meer.
Donderdag 16 december is er de gelegenheid voor alle bewoners om kerststukjes te maken zodat iedereen ook kerstsfeer in het eigen appartement krijgt.

Het accent van het kerstgebeuren is in de week van 19 december. Dan is er niet aan te ontsnappen. Donderdags wordt er zowel ‘s middags als ‘s avonds een kerstdiner geserveerd waar iedere bewoner welkom is en ook nog vier gasten mee mag brengen. Pastoor Looyaard verzorgt 22 december een kerstviering en ’s middags een kerstbijeenkomst. Een kerstconcert hoort er in deze tijd ook bij en het Gemengd Koor Udenhout verzorgt dan ook een kerstconcert 23 december.

Veel bewoners brengen de kerstdagen bij familieleden door. Voor gezelschap en de gezelligheid is dat niet nodig want op beide dagen is er een samenzijn in het restaurant waar één dag met elkaar een lekkere broodmaaltijd wordt gebruikt en de andere dag een high tea.
De decembermaand eindigt in de Eikelaar in de laatste week van het jaar met een eindejaarsborrel de 29e en op de 31e met een oliebollenfestijn.

Al deze activiteiten zijn alleen mogelijk door extra inspanningen van medewerkers en vrijwilligers. Om hen daarvoor te bedanken wordt speciaal voor hen op 20 december een gezellige bijeenkomst georganiseerd.

Kortom in de Eikelaar bruist het van activiteiten in december

Tekst en foto’s: Wilma de Jong-Verpseek, de Wegwijzer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *